Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 16-10-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komen uitgestrekte wolkenvelden voor, maar hier en daar breekt de zon ook door. Vanmiddag kan op meer plaatsen de zon af en toe doorbreken. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Vanavond en vannacht kan er, vooral in de noordelijke helft, wat lichte regen of een bui vallen. In het zuiden blijft het droog met enkele opklaringen. De minimumtemperatuur varieert van 10°C in het westen tot 4°C in het zuidoosten. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied eerst matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

 

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven het midden van Duitsland beweegt oostzuidoostwaarts richting centraal Europa. Met het verplaatsen van het hogedruk-centrum draait de stroming van west naar zuidwest en later op zondag naar zuid. Onder een subsidentie-inversie rond 6000 vt wordt tamelijk vochtige lucht aangevoerd met vrij veel Sc-velden. Een zwakke trog, die aanvankelijk alleen op 850 en 700 hPa zichtbaar is, ligt 03 UTC boven het oosten van Engeland en trekt aan de noordflank van het hoog oostwaarts en passeert later vanmiddag en vanavond het noorden van het land en de Duitse Bocht. Een zwak NW-ZO georienteerd warmtefront van Zuid-Engeland naar Noord-Ierland trekt oost-noordoostwaarts en passeert in de loop van de nacht naar zondag en zondag overdag eveneens het noorden van de FIR en het Waddengebied. Door een langstrekkende kortgolvige hoogtetrog activeert het front in het uiterste noorden van de FIR.

Maandag passeert een hoogterug van west naar oost, waarna ons aandachtsgebied aan de oostzijde van een grootschalige hoogtetrog komt te liggen. Hier vindt in de loop van dinsdag sterke warmte-advectie plaats. Waarschijnlijk in de loop van woensdag, trekt het golvende koufront langzaam van west naar oost over ons land. Daarna ontstaat er een groot hoogtelaag boven Scandinavie en passeert de grootschalige hoogtetrog ons land. De stroming wordt dan west tot noordwest met aanvoer van minder zachte en onstabiele lucht. Daarna zien we een meanderende weststroming met van tijd tot tijd passage van frontale systemen of troggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het aanvankelijk half tot zwaar bewolkt met in het noorden lokaal mogelijk nog een bui. In de loop van de dag wordt het droog en met name in het zuiden komt er dan meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 14°C en de zuidelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind, 2-3 Bft.. Met die wind wordt geleidelijk zachtere lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 15°C in het noorden en 17°C, lokaal 18°C in het zuiden en zuidoosten.

In de nacht naar dinsdag trekt een gebied met regen over het land en dinsdagochtend hebben we daarmee nog te maken. In de middag trekken nog buien over het land, maar later op de middag is het vanuit het westen weer droog en breekt de zon af en toe door. Er waait een matige zuidwestenwind, 2-3 Bft., en met 16°C tot 19°C is het zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 14.

Woensdag is het met 17°C tot 19°C en in het zuiden lokaal 20°C erg zacht voor eind oktober. Er trekken buien over het land, maar er zijn ook droge perioden met af en toe zonneschijn. Er waait een stevige zuidwestenwind, matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en krachtig aan zee, 6 Bft.. In het Waddengebied is de wind soms hard, 7 Bft..

Vanaf donderdag doet de temperatuur weer een stap terug en komen de maxima op een gebruikelijk waarde van 13°C of 14°C uit. Het weerbeeld blijft wisselvallig met bijna elke dag wel een gebied met regen of enkele buien. Er zijn ook zeker droge momenten met zonneschijn.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype. De maximumtemperatuur komt waarschijnlijk rond normaal uit.

Meteo Delfzijl – Geert Molema

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 2387