Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

01

Volgende update: 17-06-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag schijnt op veel plaatsen de zon maar lokaal komen er in de ochtend ook wolkenvelden voor. In Zeeland kan er vanochtend nog een lichte bui voorkomen. Later in de middag kan er langs de oostgrens mogelijk een enkele onweersbui ontstaan. Het wordt zeer warm met op veel plaatsen in het binnenland tropische waardes boven de 30°C, in het oosten en zuidoosten lokaal 33°C. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied is het met 25 tot 28°C minder warm. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit oost tot zuidoost, van het zuidwesten uit draait de wind naar een zuidwestelijke richting. Later in de middag en in de avond wordt de wind in de kustprovincies noordwestelijk. Aan het einde van de avond kunnen er van het zuiden uit enkele stevige regen- en onweersbuien ons land binnentrekken. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht trekken de regen- en onweersbuien over met name over de westelijke helft van het land noordwaarts. In het oosten komen er ook opklaringen voor. Met minimumtemperaturen tussen de 18 en 21°C wordt het een warme nacht. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit uiteenlopende richtingen, in het noordelijk kustgebied wordt de wind geleidelijk noordoostelijk. Bij buien komen mogelijk nog (zware) windstoten voor.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven de Baltische Staten beweegt langzaam oostwaarts en ligt vrijdag boven Rusland. Op hoogte staat er tussen en hoogterug boven Midden-Europa en een hoogtetrog ten westen van de Britse Elanden en zuid tot zuidwestelijke stroming met de aanvoer van warme lucht. Een koufront boven het midden van de Britse Eilanden trekt langzaam oostwaarts. Ten oosten van het front ligt de warme lucht een lagedrukgebied boven het oostelijk deel van Het Kanaal. In de loop van de nacht en in de ochtend trekt het laag via het zuidoosten van Engeland richting de Noordzee. Een bijbehorende thermische vore beweegt overdag langzaam van zuidwest naar noordoost over het land, er stroomt dan ook wat vochtigere lucht ons land binnen. Tegelijkertijd ontstaat boven het zuidwesten van Frankrijk een volgend thermisch laag. Dit laag krijgt donderdagavond een ZW-NO georienteerde vore richting het noorden van Frankrijk, in de nacht naar vrijdag breidt de vore zich geleidelijk uit tot over ons land. Vrijdag overdag beweegt het laag via het noordwesten van Frankrijk de zuidelijke Noordzee op, alwaar het in de avond aankomt, de ZW-NO georienteerde vore blijft nagenoeg stationair over ons land liggen, de dauwpunt blijven erg hoog. Het polaire front komt vrijdag boven het noordwesten van de FIR tot stilstand en wordt later op vrijdag door het noordwaarts bewegende laag zelfs weer iets noordwestwaarts teruggedrongen.

Aan de westflank van een hoogterug boven Midden-Europa wordt boven onze omgeving met een zuid- tot zuidwestelijke stroming zeer warme en vochtige lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied dat in de nacht naar zaterdag nog voor onze noordwestkust ligt beweegt overdag naar het zuiden van Scandinavie. Aan de westflank van dit laag stroomt stroomt in de loop van de nacht en zaterdagochtend maritiem polaire lucht over ons land uit. Een volgend thermisch laag beweegt zondag over het zuidoosten van Engeland noordwaarts, de bijbehorende vore beweegt overdag van zuid naar noord over ons land. Aan de voorzijde van deze vore wint de warme lucht weer tijdelijk terrein. Op maandag ligt er een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, met een zuidwestelijke stroming stroomt dan getransformeerde maritiem polaire lucht ons land binnen. In de loop van volgende week zien we de hoogtetrog geleidelijk over onze omgeving oostwaarts bewegen en bevinden we ons in maritiem polaire lucht. Aan het einde van volgende week zien we boven de Britse Eilanden een hoogtetrog stationair worden en in het daaropvolgende weekend naar het zuiden wegzakken. Boven Midden-Europa lijkt zich dan weer een hoogterug te ontwikkelen. De stroming aan de grond lijkt dan weer aflandig te worden waardoor de temperaturen weer omhoog gaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend trekken de regen- en onweersbuien boven het noorden van het land geleidelijk noordwaarts weg. Er volgen dan weer zonnige perioden, maar in de tweede helft van de middag ontstaan er opnieuw zware regen- en onweersbuien boven met name het westen en midden van het land. In de loop van vrijdagavond trekken de buien langzaam via het noorden van het land weg. Bij de buien kan opnieuw hagel voorkomen en kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. Bovendien zijn er bij de buien (zware) windstoten mogelijk. In het zuidoosten en uiterste oosten zijn de buien wat minder talrijk en bovendien minder zwaar. Het wordt opnieuw een warme dag, de maximumtemperaturen liggen op veel plaatsen tussen de 25 en 30°C, in het zuidoosten mogelijk nog enkele graden hoger. In het noordelijk kustgebied wordt het met maxima van 20 tot 25°C beduidend minder warm. In de zuidoostelijke helft wordt de wind zuidoostelijk, in de noordwestelijke helft noordoostelijk en kan in het Waddengebied zelfs aantrekken naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag staat een overwegend droge dag op het programma. Met een matige tot vrij krachtige westen- tot noordwestenwind, 4-5 Bft., wordt koelere lucht vanaf de Noordzee aangevoerd en de maximumtemperatuur valt een stuk lager uit dan we van de voorgaande dagen gewend zijn. Op de Waddeneilanden wordt het hooguit 20°C. Elders in het land wordt het 20 tot 24°C. In het uiterste zuiden kan het nog net 25°C worden. Daarbij bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zonnige momenten en wolkenvelden.

Zondag keert het warme en onbestendige weer terug. Overdag stijgt het kwik naar 20°C in het noorden tot 27°C in het zuidoosten. Bij dit benauwde weertype kunnen stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Tussen de buien door wisselen zon en wolken af.

Volgende week verdwijnt de hitte geleidelijk en vanaf dinsdag komt de temperatuur waarschijnlijk weer uit op gebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar met maxima tussen 20 en 24°C. Daarbij wisselen zon en wolkenvelden af en is er dagelijks kans op een bui.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op een rustig weertype met geregeld zon maar ook af en toe een bui, de temperatuur ligt daarbij rond het langjarig gemiddelde. Vanaf het weekeinde van 26/27 juni neemt de kans op zomerse temperaturen geleidelijk weer toe.

Meteo Delfzijl – Geert Molema