Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update: 07-05-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Een gebied met bewolking en buien boven het zuidoosten trekt de komende uren oostwaarts weg. Bij deze buien is er kans op onweer, korrelhagel en zeer lokaal natte sneeuw. Verder zijn er zonnige perioden afgewisseld door stapelwolken en blijft het, op een enkele lichte bui na, droog. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De westelijke wind neemt toe naar matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied naar vrij krachtig, 5 Bft.. In de avond neemt de wind af naar zwak, 1-2 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het helder en droog. In het noordoosten en oosten kan het nog afkoelen tot rond het vriespunt, vlak aan zee wordt het niet kouder dan ca. 5°C. De wind draait naar zuidelijke richtingen en is zwak, 1-2, langs de kust matig, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidwestflank van een omvangrijk lagedrukgebied boven Scandinavie hebben we in onze omgeving te maken met een west- tot noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. In de bovenlucht passeert momenteel een hoogtelaagje (T500 hPa van ca. -36 °C) van noordwest naar zuidoost over het noorden van het land. Aan de zuidwestflank van dit hoogtelaagje bevindt zich een trog, deze bevindt zich actueel boven het midden en zuiden, trekt oostwaarts en zal in de eerste helft van de ochtend het oosten van ons land verlaten. In de avond en nacht naar zaterdag trekt een zuid-noord georienteerde rug van west naar oost over ons land. Daarna komen we onder invloed van een lagedrukgebied ten westen van Ierland en draait de stroming geleidelijk naar een zuidwestelijke richting. Zaterdagmiddag passeert het bijbehorende warmtefront van zuidwest naar noordoost ons land, waarachter aanmerkelijk warmere maritiem tropische lucht wordt aangevoerd.

Een lagedrukgebied ten westen van Ierland koerst oostwaarts en blijft vervolgens tot en met donderdag 13 mei rondtollen. Zondag 9 mei bevinden we ons in de warme sector. Het bijbehorende golvende koufront passeert zondag en maandag van zuidwest naar noordoost. Een randstoring trekt op dinsdag en woensdag naar Centraal-Europa. Vrijdag zakt het rondtollende laag wat naar het zuiden af en zien we verschillende randstoringen door onze omgeving passeren. Zowel aan de grond als in de bovenlucht is er veelal een zuid-component in de stroming aanwezig, de aangevoerde lucht blijft echter hoofdzakelijk van maritiem polaire oorsprong.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint in de noordoostelijke helft van het land nog zonnig, maar van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe en eind van de ochtend gaat het in Zeeland regenen. In de middag breidt het regengebied zich over het land uit en verlaat in de avond het noordoosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noordelijk kustgebied tot 16°C en aan het eind van de dag in het zuiden van het land. De zuid- tot zuidoostelijke wind is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, later mogelijk krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt een warme dag met op grote schaal 22-24°C. In het zuiden en oosten kan het met 25°C zomers warm worden en in het zuidoosten wordt het met 26-27°C het warmst. Af en toe schijnt de zon, maar echt stralend weer wordt het niet. Er trekken ook wolkenvelden over het land en daarbij is vooral in het westen ook kans op een paar (onweers)buien. Er staat een matige zuidenwind, 3-4 Bft.. In de avond en in de nacht naar maandag kunnen in het hele land enkele regen- en onweersbuien voorkomen.

Na het weekend is het wisselvallig lenteweer met dagelijks kans op buien en tijdens droge perioden ook zon. Maandag wordt het 16-19°C en kan het in het oosten mogelijk nog 20°C worden. De dagen daarna daalt de middagtemperatuur waarschijnlijk naar 14-18°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met maxima (net) onder normaal en minima boven normaal. De neerslagkansen nemen wel geleidelijk iets af.

Meteo Delfzijl – Geert Molema