Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 29-09-2022

Terwijl het vandaag en morgen nog rustig en overwegend droog is met flink wat zon, slaat het morgenavond helemaal om. Het gaat hard regenen en de wind wordt stormachtig op de stranden. In de kustprovincies komen morgenavond en in de nacht naar zaterdag (zeer) zware windstoten voor. Ook het weekend verloopt wisselvallig.
Vandaag is het nog heel rustig herfstweer met weinig wind. Na het oplossen van de mist kan het vanmiddag 16 graden worden. De kustgebieden maken kans op een bui, landinwaarts blijft het op de meeste plaatsen droog. Vanavond en vannacht koelt het snel af en kan net als afgelopen nacht weer dichte mist ontstaan. De minima liggen tussen 1 en 5 graden met regionaal vorst aan de grond. Aan zee is het minder koud.

Stilte voor de storm | Vrijdagavond windstoten ruim 100 km/u

Na het oplossen van de mist is het morgen prachtig septemberweer. De zon schijnt flink en het wordt snel warmer met in de middag temperaturen van 16 tot 18 graden. Wel begint de wind al wat aan te trekken en in het westen komen de eerste wolken in de loop van de middag tevoorschijn. Langs de oostgrens blijft het nog lang zonnig.

In de avond raakt het snel bewolkt en slaat het helemaal om. Een koufront trekt razendsnel over ons land en veroorzaakt veel regen en wind. In korte tijd trekt de zuidwestenwind in het binnenland aan naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. In de kustprovincies waait het krachtig tot hard met een windkracht 6 tot 7 en daar komen zware windstoten voor. Op de stranden wordt het stormachtig met een windkracht 8. Langs de westkust van Noord-Holland, op Texel en Vlieland zou de wind zelfs eventjes kunnen tippen aan windkracht 9. Bovendien komen op de stranden zeer zware windstoten voor van 100-110 km/u.

Weekend verloopt wisselvalig, maar ook aardige momenten

Het koufront trekt zaterdagochtend snel naar Duitsland weg. Overdag is het een stuk droger met van tijd tot tijd zon, maar nog steeds trekt af en toe een bui over met kans op onweer. De paraplu moet dus zeker bij de hand worden gehouden. De wind neemt iets af, maar kan aan zee nog steeds windkracht 7 halen. Wel verdwijnen de zware windstoten. Met 16 tot 18 graden is het niet koud. Verder kunnen de neerslagtotalen flink oplopen. In het hele land lijkt tenminste 15 millimeter regen te vallen. In het westen kan op sommige plekken 40 mm naar beneden komen.

In de nacht naar zondag gaat het vooral in de zuidelijke helft van het land opnieuw flink regenen. De regen kan daar nog lang aanhouden zondag. In het noorden wordt het een stuk droger en breekt de zon vaker door. Bij een stevige westenwind wordt het zondag 16 of 17 graden.

Rustig najaarsweer na het weekend

Volgende week krijgen we te maken met hogedrukgebieden. Daardoor is het op een lokaal buitje na droog en de zon laat zich regelmatig zien. Alleen woensdagmiddag veroorzaakt een storing wat meer regen. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en doet het rustig aan. Er stroomt vanuit Frankrijk warme lucht naar ons land, vanaf woensdag kan het vooral in het zuiden van het land weer 20 graden worden.

Bron: Weer.nl