Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 29 februari 2024

In het centrale Middellandse Zeegebied is het de afgelopen dagen erg onrustig. De Mistral, de Cers en de Tramontane waaien over de zee van de Zuid-Franse kust naar de Balearen. Er worden daarbij soms windstoten tot boven de 100 kilometer per uur geregistreerd.

Vanaf dinsdagavond is het erg onrustig boven het centrale deel van de Middellandse Zee. Ten zuiden van de Franse Middellandse Zeekust zijn de Mistral en zijn kleine broertje uit de Pyreneeën waaiende Cers op hun best. De Tramontane, een andere lokale wind, bemoeide zich er echter ook mee.

WindRadar

De WindRadar toonde stormachtige omstandigheden.

De mistral treedt op wanneer er hoge luchtdruk is boven de Atlantische Oceaan en een lage luchtdruk boven de Golf van Genua. In deze situatie stroomt polaire lucht met een noordwest-tot noordoostelijke stroming richting de Middellandse Zee. De koude luchtmassa's volgen daarbij altijd dezelfde 'paden' omdat bergen zoals de Pyreneeën, Alpen of het Centraal Massief hun vrije doortocht naar verschillende gebieden blokkeren.

mistral

De wind kiest daardoor de weg van de minste weerstand door de dalen en gaat dus via het Rhônedal en de Garonne-Carcassonne-vallei. In het Rhônedal ontstaat dan de mistral en in de Garonne-Carcassonne-vallei bij Narbonne ontstaat de iets minder bekende Cers. De smalle valleien zorgen ervoor dat de lucht (wind) ook nog eens aanzienlijk versnelt. De effecten van de harde wind die daarbij ontstaat zijn vaak tot ver boven de open Middellandse Zee voelbaar.

De Tramontana is een koude noord(oost)enwind die in Italië afkomstig is uit de Alpen en het noordelijk deel van de Apennijen, in Frankrijk waait die wind door de valleien tussen de Pyreneeën en het Centraal-Massief.

PlaatsWindstoot
Mont Aigoual 126 km/h
Port-Vendres 124 km/h
Leucate 96 km/h
Faro de Capdepera 91 km/h
Orange 85 km/h
Perpignan 81 km/h

Met windstoten van soms meer dan 100 kilometer per uur razen de winden over zee en brengen deze in beroering. Golven tot 5 meter hoog rollen vervolgens het kustgebied van de Balearen binnen. Er is echter nog geen grootschalige stormschade bekend en vanaf donderdagmiddag neemt de wind snel in kracht af.

Bron: weerenradar.nl