Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-03-2023

Dit weekend stroomt met een meer westelijke en later noordelijke wind iets minder zachte lucht onze omgeving in. De temperaturen gaan daardoor stap voor stap iets achteruit en in de nachten kan het lokaal zelfs weer even onder nul komen. Het blijft wisselvallig en na het weekend kunnen in die koudere lucht vooral maandag enkele winterse buien vallen.
Vanochtend trekken enkele (soms felle) buien uit de nacht naar het oosten weg, daarna is het een tijdje droog met soms ook wat ruimte voor de zon. Halverwege de ochtend arriveren van het westen uit opnieuw buien en ook die kunnen lokaal stevig uitpakken, met onweer, hagel en forse windstoten, aan de kust tot ongeveer 80 kilometer per uur. Aan de kust en later ook in Limburg staat code geel uit voor die zware windstoten. De temperaturen stijgen vanmiddag naar 10 tot 13 graden en het is in het hele land onstuimig, met aan zee soms windkracht 7.

Opnieuw regen

In de loop van de avond wordt het droog en klaart het wat op. De wind neemt ook af en dan kan er lokaal een mistbank ontstaan. Vannacht neemt vanuit het zuidwesten de bewolking echter alweer toe en kort daarna volgt ook regen. Dit trekt vooral nog over de zuidelijke helft van het land en daaronder wordt het niet kouder dan een graad of 7. In het noorden blijft het nog droog met wat opklaringen en daar kan het kwik plaatselijk dalen tot 3 graden.

Verdeling tussen noord en zuid

Ook morgen zien we eerst nog die verdeling tussen noord en zuid, met in het noorden het droge weer en wat ruimte voor de zon, en in het zuiden het bewolkte en natte weer. In de loop van de ochtend gaat het ook in het midden van het land regenen en soms regent het ook even stevig door. Het noorden blijft van de regen gevrijwaard en gedurende de middag wordt het ook in de rest van het land weer droog. De wind klapt dan om naar het frisse noordoosten en daarmee komt de middagtemperaturen nog maar uit op 8 of 9 graden.

Vorst aan de grond en winterse buien

Er volgt dan ook een koude nacht, met opklaringen en niet zoveel wind. Op grote schaal kan het aan de grond dan weer tot een graadje vorst komen, met name in het binnenland. Met nog steeds een noordelijke wind worden ook weer buien aangevoerd en in die koudere lucht kunnen dat maandag soms ook winterse buien zijn, met hagel of een vlok natte sneeuw.

Maandag ook veel zon

En hoewel er maandag winterse buien over het land trekken, heeft de zon die dag toch wel duidelijk de overhand. Vaak dus ook stralend weer, met middagtemperaturen rond 8 graden.

Wind terug naar zachtere zuidwesten

Er volgt dan nog een koude nacht, met landinwaarts temperaturen rond het vriespunt, maar vanaf dinsdag draait de wind weer terug naar het zuidwesten en stroomt weer iets zachtere lucht onze omgeving in. Zowel overdag als in de nachten gaat de temperatuur weer omhoog en het blijft wisselvallig, met wederom dagelijks een aantal buien of wat regen, maar soms ook wat zon. En als de temperatuur later in de week dan lokaal op 16 graden uitkomt, voelt het soms toch even een klein beetje als lente…

Bron: weer.nl