Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-01-2022

Door gebrek aan regen hebben flinke gebieden in Spanje en in Italië deze winter met toenemende droogte te maken. In Italië wordt vooral het noordwesten getroffen, in Spanje gaat het om het midden en zuiden. Regen in de winter is in beide landen belangrijk om de (stuw)meren te vullen en om de droge en warme zomerperiode met voldoende water tegemoet te kunnen gaan.

Veroorzaker van de droogte in is het hogedrukgebied dat deze winter al zo lang in de buurt van Nederland ligt. Het zorgt ervoor dat lagedrukgebieden van de Oceaan ver naar het noorden worden afgebogen en niet of nauwelijks in het zuidwesten van Europa terecht kunnen komen. Hebben noordelijke winden tegen het Cantabrisch Gebergte in het noorden van Spanje nog wel voor de nodige (stijgings)regens gezorgd, verder naar het zuiden drong de neerslag niet door en in het zuiden en oosten van Spanje heeft het sinds 1 oktober nog nauwelijks geregend.

Stuwmeren staan laag

Het gebrek aan regenval zie je in de stand van de stuwmeren duidelijk terug. Daar waar het er in het noorden en noordoosten nog wel redelijk goed uitziet, met stuwmeren die op tussen 57 en 83 procent van hun capaciteit staan, hoef je maar iets naar het zuiden te gaan om de gebieden te vinden waar de stuwmeren voor minder dan de helft gevuld zijn. Het slechtst is de situatie in Andalusië en in Murcia waar de stuwmeren slechts op 22 tot 32 procent van hun capaciteit staan.

Ook Italië heeft te kampen met de gevolgen van het hogedrukgebied bij ons. Vooral in het noordwesten is er de laatste weken nauwelijks neerslag gevallen. Het waterniveau in het Comomeer staat op dit moment 22 centimeter lager dan normaal, wat voor de scheepvaart op het meer al navigatieproblemen met mee kan brengen. Het meer speelt een belangrijke rol in de watervoorziening van de dichtbevolkte Povlakte. Omdat er aan de zuidkant van de Alpen op dit moment erg weinig sneeuw ligt, maken de autoriteiten zich de nodige zorgen.

Bomen in vervroegde bloei

Een ander probleem is de temperatuur. Omdat het gebied en de natuur erg droog zijn, kunnen de temperaturen in februari al zover oplopen dat fruitbomen in vervroegde bloei schieten. Dit is de afgelopen jaren vaker gebeurd. Een risico is dat die bloesem in het voorjaar, tijdens de voorjaarsvorsten kapot vriezen en dat een deel van de oogst verloren gaat.

Zowel in Italië als in Spanje wordt hoopvol naar de voorjaarsregens uitgekeken. In sommige delen van Noord-Italië is de lente het seizoen met de meeste neerslag. Dan kunnen veel van de huidige tekorten alsnog worden aangezuiverd. Ook in Spanje valt in het voorjaar niet zelden flink wat regen, ook in droge jaren. De maand april is er berucht om, maar in de afgelopen jaren heeft ook de meimaand nog weleens veel goed gemaakt van wat in de winter maar niet wilde komen.

Op de korte termijn nog geen verandering

Op de korte termijn lijkt in beide landen in het droge weer van dit moment echter weinig te veranderen. Hoewel het hogedrukgebied bij Nederland zijn ijzeren greep op het weer bij ons lijkt te verliezen, houdt het in Spanje en in Italië vooralsnog een stevige vinger in de pap. Een weersomslag met meer neerslag zit vooralsnog dan ook niet in de pijplijn.

Bron: weer.nl