Afdrukken
Hits: 684
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-4-2021

Voor de kust van Brazilië heeft zich een zeldzame subtropische storm gevormd die de naam Potira heeft gekregen. Het is vrij ongebruikelijk dat dit gebeurt in een deel van de Atlantische Oceaan waar tropische systemen zelden voorkomen. In het verleden zijn er in het gebied maar 14 eerdere min of meer tropische systemen geweest die een naam kregen.

De subtropische storm, die door de Braziliaanse marine Potira wort genoemd, kreeg dinsdagmorgen vorm met rond de kern een aanhoudende wind van bijna 65 kilometer per uur. Slechts een handvol tropische systemen zijn ooit waargenomen boven de Atlantische Oceaan ten zuiden van de evenaar, hoewel de frequentie de laatste jaren toeneemt. Potira ontstond uit een buiencluster die vanaf het Braziliaanse vasteland het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan op trok en daar een aantal dagen bleef hangen.

Het gebeurde slechts 14 keer eerder

Voordat Potira zich ontwikkelde, waren er slechts veertien tropische systemen in de zuidelijke Atlantische Oceaan, waarvan de meeste subtropische stormen waren. Dat wil zeggen dat ze zowel kenmerken van tropische systemen als van gewone lagedrukgebieden bezaten. Lagedrukgebieden bij voorbeeld hebben fronten, terwijl je in tropische systemen rond de kern altijd zeer actieve clusters met onweersbuien aantreft.

Slechts één systeem heeft ooit de orkaanstatus bereikt in de regio. In maart 2004 werd storm Catarina een orkaan van de tweede categorie 2 voordat zij aan land kwam in Brazilië. Daarbij werd veel schade aangericht en vielen ook enkele doden. De meest recente subtropische storm was Oquira op 28 december 2020.

Teveel schering en water niet warm genoeg

Elk jaar vormen zich een aantal tropische systemen in het gebied van de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Op de Atlantische Oceaan ten zuiden van de evenaar is het echter een ander verhaal en zijn de omstandigheden die de voedingsbodem vormen voor stormen en orkanen anders. Zo is de windschering, een verandering in richting en sterkte van de wind met de hoogte, er sterker. Ook is in dit deel van de Atlantische Oceaan de watertemperatuur lager, waardoor stormen zich moeilijker ontwikkelen.

De verwachting is dat Potira de komende dagen langzaam naar het zuiden trekt en nog een tijdje de status van tropische storm zal behouden. Daarbij loopt het Braziliaanse vasteland geen gevaar, de storm lijkt ver van de kust gewoon op zee te blijven.

ANP/Weer.nl