Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-11-2021

Grote delen van Scandinavië verkeren al een behoorlijke tijd in winters weer en dit weekend verscherpte de kou alleen maar verder. Het is ongebruikelijk koud voor de novembermaand: al meermaals is de temperatuur onder de -30 graden gedoken en vanochtend werd de tot nu toe laagste temperatuur in Europa van dit winterhalfjaar gemeten in Zweden: -37,3 graden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-11-2021

De laatste gegevens zijn binnen, de wintermeeting is geweest en de eerste maand van de nieuwe winter begint nu bijna. Het is de hoogste tijd voor onze definitieve winterverwachting en daar is hij dan. De winter van 2022 lijkt in de westelijke helft van Europa, en dus ook in Nederland, een duidelijk koudere dan normale en vrij droge winter te worden, met vooral in de tweede helft van de winter mogelijk langdurig winterweer. De eerste helft van de winter ziet er een stuk variabeler uit, maar ook dan kan het bij tijden koud zijn.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.