Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 21-02-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In het noordoosten kans op motregen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is boven land matig, 3-4, aan zee neemt deze toe naar vrij krachtig en later mogelijk krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag is het bewolkt en vooralsnog op de meeste plaatsen droog. Van het westen uit gaat het in de loop van de middag langdurig regenen. Voor de regen uit ligt de maximumtemperatuur rond 10°C. De wind komt boven land uit het zuiden en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Aan de kust waait het krachtig, rond 6 Bft., uit het zuidwesten. In het noordwestelijk kustgebied kan het mogelijk af en toe hard waaien, 7 Bft.. Vanavond is het bewolkt en regent het. Aan het einde van de avond wordt het in het westen droog. De wind komt uit het zuidwesten en neemt boven land af naar matig, 3-4, en aan zee naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht valt er eerst in het noorden en oosten af en toe wat regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 8. De wind draait van het zuidwesten naar het zuiden en is meest matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De stroming is zuidwestelijk tot westelijk onder invloed van een complex sturend lagedrukgebied boven de noordoostelijke Atlantische Oceaan. We bevinden ons in een warme sector. Het koufront (herkenbaar aan een band met hogere theta-w en grenslaagbewolking) ligt boven het noorden. Een volgend frontaal systeem trekt woensdag over de Britse Eilanden oostwaarts, het warmtefront trekt woensdagochtend over de Noordzee noordoostwaarts. Het koufront (voorafgegaan door een warm conveyor belt, WCB) passeert woensdagavond. Het grondfront wordt gekenmerkt door (lage) grenslaagbewolking, ten westen van het grondfront bevindt zich zachte en vochtige lucht. Daarna nadert een secundair systeem over de Britse Eilanden, de stroming wordt dan zuidwestelijk. Donderdagmiddag en -avond trekt een actieve randstoring over het zuiden van Engeland via de Noordzee naar het zuiden van Noorwegen. Het koufront daarvan passeert donderdagavond waarna we in maritiem polaire lucht komen. Het koufront wordt gevolgd door een back-bent occlusie die in een trog ligt.

We verkeren onder invloed van een grootschalig sturend lagedrukgebied op de noordoostelijke Atlantische Oceaan dat in het weekeinde opvullend noordoostwaarts trekt. We bevinden ons in maritiem polaire lucht. Boven West-Europa vormt zich geleidelijk een grootschalige hoogtetrog. Zondag trekt een lagedrukgebied over Frankrijk zuidoostwaarts. Begin volgende week neemt de hogedrukinvloed in de vorm van een uitloper van het Azorenhoog tijdelijk toe. Midden volgende week wordt de stroming opnieuw noordwestelijk onder invloed van een grootschalig sturend lagedrukgebied op de noordoostelijke Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en is het eerst droog. Later in de ochtend gaat het in het zuidwesten af en toe regenen. De wind uit zuidelijke richtingen is meest matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit regenen. Daarbij neemt ook de zuidelijke wind flink toe. Aan het eind van de middag gaat het in het westen (vrij) krachtig waaien, 5-6 Bft.. Aan de zuidwestkust waait het later hard, 7 Bft.. Het is echter niet koud, want de middagtemperatuur ligt rond de 13°C. Morgenavond is het bewolkt en zijn er buien. De wind waait eerst nog uit het zuiden en is vrij krachtig of krachtig, 5-6, aan de kust waait het hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. De wind gaat in de loop van de avond uit het zuidwesten, later westen waaien en aan de kust wordt tijdelijk stormkracht bereikt, 9 Bft.. Boven land komen dan ook zware windstoten voor van 75 t/m 85 km per uur, aan de kust tot 105 km per uur. Later in de avond neemt de wind boven het zuiden van het land wat in kracht af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Ook vrijdag houden we het niet geheel droog. Verspreid over het land komen buien voor, maar helemaal verregend verloopt de dag zeker niet. Tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. De temperatuur valt met 7°C tot 10°C iets minder hoog uit dan de voorgaande dagen. De zuidwestenwind is nog steeds matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

Het weekend lijkt gelukkig een stuk rustiger te verlopen. Een enkele bui is niet uitgesloten, maar de droge momenten overheersen. Naast wolkenvelden is er ook ruimte voor de zon. Overdag liggen de maxima tussen 7°C en 9°C, maar vooral in de ochtend kan het vrij koud zijn. De nachten verlopen namelijk een stuk minder zacht dan de afgelopen tijd met minima die mogelijk uitkomen rond het vriespunt. Ook na het weekend zou het zomaar een paar dagen droog kunnen blijven.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig met eerst grote (ongeveer 70%) kans op neerslag. De neerslagkans neemt geleidelijk af naar ongeveer 40%. Temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema