Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 26-03-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het overwegend bewolkt en zijn er eerst buien, vooral in het zuiden. De wind is westelijk, matig, 3-4, in de kustprovincies eerst vrij krachtig en aan zee eerst nog krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht kan er nog een enkele bui voorkomen. In de noordelijke helft klaart het op en koelt het af naar een graad of 2°C, elders blijft het bewolkt en wordt het niet kouder dan 6 a 7°C. Er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

De stroming is westelijk. Een lagedrukgebied boven de Noordzee met aan de westkant in de grenslaag vochtige lucht onder een inversie trekt oostwaarts. In de nacht naar zondag passeert een zadelgebied/rug. In de rug bevindt zich een oost-west georienteerde convergentielijn (waarschijnlijk een oude occlusie), gekenmerkt door een band met (lage) grenslaagbewolking. Zondag trekt een lagedrukgebied met meerdere kernen langs ongeveer 51 °NB oostwaarts. Na passage van het laag wordt de stroming noordelijk.

Maandag trekt een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavie langzaam oostwaarts terwijl er een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden richting Frankrijk beweegt. Tussen beide systemen voort een NNW-lijke stroming maritiem arctische lucht aan. Op dinsdag zakt het hoog weg richting Zuid-Europa waardoor de stroming weer westelijk wordt. Aan de noordflank van het hoog beweegt later op dinsdag een frontale afloper over het midden van de Noordzee oostwaarts. Halverwege de week ligt er een omvangrijk laag op de Atlantische Oceaan en in een zuidwestelijke stroming passeert in de nacht naar woensdag een warmtefront en komen we weer in de maritiem tropische lucht terecht. Op donderdag trekt een afsnoerend laag via de Noordzee oostwaarts. Op vrijdag trekt nog een actieve randstoring vanaf de Golf van Biskaje en het zuidoosten van Engeland richting de Noordzee, alwaar het op zaterdag aankomt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Zondagochtend is het in het zuidelijke helft bewolkt en regent het. In het noorden is het droog en schijnt de zon. De wind draait naar oost en wordt matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Zondagmiddag verandert er weinig. In het zuiden bewolkt met regen, in het noorden zonnig en droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 7°C in het zuiden tot 10°C in het noorden. De noordoostenwind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Zondagavond trekt de regen zuidoostwaarts weg en wordt het overal droog. De wind draait naar noord en blijft matig, 3-4, langs de kust af en toe krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag start de dag start koud met temperaturen iets boven het vriespunt en daarbij schijnt op verschillende plaatsen de zon. In de middag wordt het 6°C tot 8°C en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Er komen winterse buien voor met regen, hagel en natte sneeuw. Er zijn ook droge perioden met stapelwolken en felle opklaringen. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft., en die maakt het vooral tijdens een bui erg koud. Aan het begin van de avond verdwijnen de meeste buien en kan de zon nog een tijdje schijnen. Er volgt een koude nacht waarin het in het binnenland op grote schaal tot vorst komt.

Ook dinsdag begint de dag koud en wordt het in de loop van de middag 7°C à 8°C in het noorden en ruim 9°C in het zuiden. Er komen een paar buien voor, maar er zijn ook genoeg plaatsen waar het droog blijft. Er is een mix van zon en wolken. Later raakt het geheel bewolkt en in de avond valt vanuit het westen wat regen. De wind komt dan uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft..

De dagen daarna trekken met een zuidwestenwind regelmatig buien over het land en over het algemeen is er veel bewolking. De lucht wordt langzaam zachter en aan het eind van de week ligt de middagtemperatuur tussen 12°C en 18°C. In de nacht en vroege ochtend is het 7°C tot 9°C. In het daaropvolgende weekend is het iets minder zacht.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst vrij grote kans op een aanhoudend wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen. Later in de periode neemt de neerslagkans geleidelijk af. De temperaturen liggen overdag waarschijnlijk rond of iets beneden het langjarig gemiddelde, in de nachten waarschijnlijk erboven.

Meteo Delfzijl - Geert Molema