Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 30-01-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het overwegend bewolkt. Vooral in de zuidoostelijke helft valt er af en toe motregen. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht trekt een volgend gebied met regen en motregen van noordwest naar zuidoost over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C in Zuid-Limburg tot 6°C langs de westkust. De westelijke wind is matig, 3-4, in het noorden soms vrij krachtig, 5, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een westelijke stroming. Hierin ligt een ONO-WZW georienteerde, zwakke occlusie boven de zuidoostelijke helft. Deze trekt langzaam verder zuidoostwaarts. Intussen komt van het noordwesten uit een volgend occluderend frontensysteem naderbij. Rond 21 UTC ligt dit systeem ONO-WZW georienteerd boven het noordwesten van de FIR en gedurende de nacht en ochtend trekt dit systeem over het land, waarbij de eerste occlusie wordt ingehaald. Daarachter komt een stevige noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag in de loop van de ochtend trekt een trog over de oostelijke Noordzee en het noorden van ons land zuidoostwaarts. Maandagavond nadert een trekrug van het westen uit die in afgezwakte vorm in de nacht naar dinsdag passeert. Dinsdagochtend bereikt een volgend zwak front het westen en noordwesten.

In een meanderende west- tot noordwestelijke stroming trekken (occluderende) frontale zones over onze omgeving. Vanaf woensdag komen we enkele dagen wat dieper in de polaire lucht. Aan het einde van de week nadert een krachtige Atlantische rug en komt een hoog aan de grond in de buurt van ons land uit. Vanaf het weekend van 4/5 februari is het de vraag wat dit hogedrukgebied gaat doen: in tegenstelling tot het EPS van gisteren laten nu veruit de meeste leden een blokkade ontstaan boven onze omgeving. In de EPS-periode komt onze omgeving in de helft van de leden in een west- tot zuidweststroming aan de noordwestflank van een hoogterug uit, de andere helft van het ensemble houdt een krachtige blokkade in stand boven onze omgeving met hoge druk in onze buurt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend valt er in het zuidoosten eerst nog regen. Verder zijn er perioden met zon en komen er vooral in het noorden en oosten enkele buien voor, mogelijk met korrelhagel of een klap onweer. De wind draait naar west tot noordwest en wordt matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied kan de wind tijdelijk stormachtig zijn, 8 Bft., met daar later in de ochtend zware windstoten rond 80 km/uur. Morgenmiddag zijn er in het oosten eerst enkele buien. Later wordt het op de meeste plaatsen droog met geregeld zon. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Aanvankelijk kunnen er langs de noordkust nog zware windstoten rond 80 km/uur voorkomen. Morgenavond is het licht tot half bewolkt en vrijwel overal droog. De wind komt uit west tot noordwest en neemt af naar zwak tot matig, 2-3, aan zee en op het IJsselmeer naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag overheerst aanvankelijk de bewolking en op uitgebreide schaal valt wat lichte regen. Het wordt wederom 8°C of 9°C bij een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit westelijke richtingen. In de middag klaart het vanuit het noordwesten op en gaat op steeds meer plekken de zon schijnen.

Woensdag worden met een noordwestelijke wind buien aangevoerd. De wind is veelal matig, 3-4, tot aan de kustgebieden soms hard van kracht, 6-7 Bft. Bft. In de loop van de dag komen vooral in het noorden en westen enkele opklaringen voor met kans op een waterig zonnetje.

De dagen hierna blijft het vrij zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt dagelijks op naar 5°C tot 8°C en in de nachten ligt het kwik ruim boven nul. Van winterweer is voorlopig dus zeker geen sprake. Hierbij is het weerbeeld regelmatig grijs en bewolkt. Donderdag regent het nog enige tijd, maar de dagen daarna lijken vooralsnog droog te gaan verlopen.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70%) op een vrij rustig en overwegend droog weertype. Er is slechts een kleine kans (10%) op zowel koud winterweer als op een wisselvallig weertype met af en toe veel wind.

Meteo Delfzijl - Geert Molema