Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

29

Volgende update: 29-11-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog, alleen in het zuidwesten en aan de westkust houden de (winterse) buien aan. Daarbij kan ook onweer voorkomen. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan. In de loop van de avond gaat het licht vriezen en neemt de kans op plaatselijke gladheid toe. De wind is boven land (noord)west en zwak, 1-2, langs de kust en op het IJsselmeer staat er een (vrij) krachtige noord- tot noordwestenwind, 5-6 Bft..

Komende nacht neemt vanuit het noorden de kans op winterse buien weer toe, in het oosten kan het daardoor tijdelijk glad worden en zijn ook mistbanken mogelijk. Daarnaast is er op veel plaatsen ook kans op gladheid door bevriezing van natte wegen. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt bij een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit richtingen tussen west en noord. Langs de kust neemt de wind flink toe naar krachtig, tijdelijk hard, 7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een NNW-stroming voert vrij droge van origine maritiem arctische lucht aan. In de bovenlucht passeert vanavond en vannacht vooral over het zuidwesten een koude bel (T500 hPa -37C). Boven de Duitse Bocht ligt een scherpe vore met daarin een occlusie. Deze ZO-NW georienteerde vore/occlusie bereikt het noorden aan het begin van de nacht en beweegt vervolgens over met name de westelijke helft van het land zuidwaarts. Aan het einde van maandagochtend komt de occlusie Z-N georienteerd tot stilstand voor de westkust en over Zeeland om vervolgens in de middag en avond weer oostwaarts over het land te bewegen. Tegelijkertijd beweegt een lagedrukgebied noord van Schotland richting het zuiden van Noorwegen, het bijbehorende warmtefront bereikt ons land in de nacht naar dinsdag. Daar vooruit trekt in de avond een trekrug over.

Een hoog boven de Atlantische Oceaan heeft een rug boven Frankrijk. Aan de noordflank daarvan is in onze omgeving de stroming noordwestelijk en trekt een storing zuidoostwaarts over onze omgeving. Woensdag trekt de rug boven Frankrijk zuidwaarts waarna geregeld actieve lagedrukgebieden via de noordoostelijke Atlantische Oceaan zuidoostwaarts trekken. Vanaf 6 december lijkt de lagedrukinvloed wat te verminderen in een deel van de leden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan het eerst plaatselijk glad zijn. Daarna is af en toe de zon te zien en blijft het meest droog. Pas later op de dag neemt de kans op een bui vanuit het westen weer toe. Dieper landinwaarts kan daar weer natte sneeuw bij vallen. De middagtemperatuur ligt rond 6°C en de noordwestenwind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag trekt een regengebied over het land en soms kan het even flink plenzen. Vanuit het westen wordt het in de loop van de dag droger, maar verspreid vallen wel nog een aantal buien. De westenwind blaast stevig door en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. In vergelijking met de voorgaande dagen is het een stuk zachter en de maximumtemperatuur komt rond 10 °C uit.

Ook woensdag is het flink wisselvallig met een forse westenwind. In de middag neemt de buiigheid iets af en wisselen zon en stapelwolken af tijdens droge perioden. Het blijft zacht met middagtemperaturen rond 10 °C.

Donderdag draait de wind naar het noordwesten en in de koudere lucht neemt de kans op winterse neerslag tijdens buien weer toe. De temperatuur valt een paar graden lager uit met maxima rond 6 °C. De dagen daarna blijft het wisselvallig en van tijd tot tijd valt er wat neerslag. Wanneer de lucht wat kouder uitvalt kan hier zomaar wat winterse neerslag bij komen kijken, maar de kans op een sneeuwdek is vooralsnog erg klein.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%. Er is een vrij grote (60%) kans op temperaturen die rond of beneden de normaal liggen.

Meteo Delfzijl – Geert Molema