Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

34

Volgende update: 11-06-2021 om ± 8:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond lossen de stapelwolken op, alleen aan de westkust komt plaatselijk laaghangende bewolking of mist voor. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit richtingen tussen west en noord.

Komende nacht is er weinig bewolking, alleen langs de westkust kan mist of laaghangende bewolking van zee het land binnendrijven. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C, in het zuidoosten enkele°C hoger. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt uit uiteenlopende richtingen. Langs de kust en op het IJsselmeer staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit een zuidwestelijke richting.

Synoptische ontwikkeling:

Het Azorenhoog heeft een grootschalige ZW-NO georienteerde uitloper over onze omgeving, die langzaam zuidoostwaarts beweegt en vrijdag zuidoost van ons land uitkomt. Op kleinere schaal ontstaat zowel vanmiddag als vrijdagmiddag op de dagelijkse gang een scherpe thermische rug langs de westkust, die in de avond oostwaarts over het land loopt. Het koufront van een laag bij IJsland ligt 18 UTC net noordwest van de Britse Eilanden en trekt geleidelijk oostwaarts om in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen te trekken. Zaterdag in de loop van de ochtend verlaat dit vrijwel inactieve koufront het zuidoosten. Daar vooruit bevindt zich nog een ander zwak en inactief koufront.

Op zaterdag bevindt een uitloper van het Azorenhoog zich tot over de Britse Eilanden. Aan de noordoostflank wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd, een koufront verlaat in de middag het zuidoosten. Vanuit de hogedrukuitloper splitst zich een apart kleinschalig hogedrukgebied af welke zondag over onze omgeving oostwaarts beweegt, de lucht warmt dan al weer vrij snel op. Begin volgende week beweegt een volgend hogedrukgebied via de Britse Eilanden, de Noordzee en het zuiden van Scandinavie richting de Oostzee, alwaar het woensdag overdag ligt. Aan de westflank van een hoogterug boven Midden-Europa wordt dan met een zuidelijke stroming nog wat warmere lucht aangevoerd. Een thermisch laag boven het Iberisch Schiereiland zal aan de oostflank van een inkomende Atlantische hoogtetrog noordoostwaarts richting onze omgeving gaan bewegen. Later op woensdag zal dit laag via de Britse Eilanden en de Noordzee noordoostwaarts bewegen. De thermische vore, met de warmste lucht, passeert ons land waarschijnlijk woensdagavond, in de nacht naar donderdag passeert van het westen uit het koufront. Donderdag zal het front nog enige tijd over onze omgeving slepen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend raakt het van het westen uit bewolkt in met name de noordwestelijke helft van het land. In de loop van de dag zal deze bewolking wel weer gaan breken en overgaan in stapelwolken, er is in de middag dan ook weer veel ruimte voor de zon. Mogelijk dat er in het noordoosten een enkele bui tot ontwikkeling komt, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C vlak aan zee tot lokaal weer 27°C in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., blijft westelijk. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag zit de wind in de noordwesthoek en dat betekent dat iets koelere lucht naar ons land wordt geblazen. Het is dan ook perfect weer om het in huis af te laten koelen. De middagtemperatuur komt uit op 18-20°C in de kustgebieden en 21-23 in het binnenland. Het weerbeeld laat een mix van wolken en zon zien. In de ochtend kan het regionaal een tijdje grijs zijn met in het oosten en zuidoosten misschien nog wat gespetter. ’s Middags komt de zon er vanaf het noordwesten vaker bij en wordt het overal droog. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

Zondag belooft een stuk zonniger te worden dan zaterdag. De zon schijnt op veel plaatsen uitbundig en de lucht kleurt mooi blauw. Met maximaal 20-26°C is het opnieuw iets warmer. Omdat er weinig wind staat, voelt het zelfs een stuk warmer aan dan zaterdag.

Na het weekend blijft het volop zomer. De temperatuur stijgt verder en komt op veel plaatsen tussen 25 en 29°C uit. Mogelijk wordt het halverwege de week in het zuidoosten zelfs 30°C. Wederom is er veel zonneschijn en blijft het droog. Vanaf donderdag neemt de kans op buien toe en wordt het waarschijnlijk een paar graden minder warm.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk vrij grote kans op enkele regen- en onweersbuien en vooral in het zuidoosten nog kans op zomerse temperaturen. Vanaf later volgende week grote onzekerheid qua temperatuursverwachting.

Meteo Delfzijl – Geert Molema