Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

32

Volgende update: 04-05-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het grotendeels bewolkt en trekken talrijke buien over het land, later vanmiddag mogelijk met onweer en/of hagel. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind draait geleidelijk naar west tot zuidwest en is boven land vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., langs de kust en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Bovendien zijn er zware windstoten mogelijk tot 75-80 km/u, in het noordwestelijke kustgebied en in de Limburgse heuvels mogelijk tot 90 km/u. In de tweede helft van de middag en in de avond neemt de wind van het zuiden uit af en zullen de windstoten geleidelijk verdwijnen. Het weercijfer komt tot een 2.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en trekken er nog steeds buien over het land. Vooral in de kustgebieden is er daarbij kans op hagel en onweer en in het Waddengebied eerst nog zware windstoten. De westenwind is matig, 3-4,in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, 5-6, en in het Waddengebied eerst nog af en toe hard, 7 Bft.. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordwesten tot 3°C in het zuidoosten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ten westen van het uiterste noorden van de FIR trekt oostwaarts en bereikt woensdagochtend Zuid-Zweden. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd occluderend frontaal systeem passeert vanmiddag als koufrontocclusie de oostgrens. Met een jet dwars op het frontvlak komt koudere lucht op hoogte eerder door dan aan de grond, wat voor een onstabiele situatie zorgt. Na passage wordt de bovenlucht steeds kouder. De occlusie draait om het laag en dit deel schampt gedurende een groot deel van de dag het noorden van het land.

Ons land bevindt zich aan de noordflank van een zonale stroming, met boven Scandinavië enkele lagedrukgebieden. Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan trekken aanvankelijk ten zuiden van ons langs. Een randstoring begint onder invloed van de jet steeds meer uit te diepen, terwijl de straalstroom begint te meanderen. Terwijl dit laag oostwaarts trekt wordt aan de oostflank beduidende warmere en vochtigere lucht richting ons land aangevoerd. In de loop van maandag en dinsdag passeert het bijbehorende koufront ons land en wordt het warmere intermezzo beëindigt. We blijven echter nog wel aan de oostzijde van de as van een langgerekte hoogtetrog.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er opnieuw buien die met name verder landinwaarts gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. Tussen de buien door schijnt de zon ook af en toe. In de loop van de middag neemt de buienactiviteit van het westen uit af en breekt de zon vaker door. Het is koud met maxima die uiteenlopen van 8°C in het Waddengebied tot 11°C in het zuiden, bij een matige tot krachtige westenwind, 4-6 Bft.. Langs de kust is de wind krachtig, 6, op de Wadden mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 2.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag start op veel plaatsen droog, maar al snel neemt de buienkans toe. Een omvangrijk neerslaggebied trekt over België en mogelijk valt hieruit in Zuid-Nederland ook langere tijd regen. In de loop van de middag komt er vanuit het westen meer ruimte voor de zon. Er waait een matige, 3-4, aan zee soms vrij krachtige, 5 Bft., westenwind en het is nog altijd behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. De maximumtemperatuur varieert van 9-10°C aan zee tot 11-12°C in de zuidoostelijke helft van het land. In de nacht naar vrijdag is landinwaarts kans op een graadje vorst.

Vrijdag komt de temperatuur met 11°C in Den Helder tot 14°C in Venlo iets hoger uit dan morgen en donderdag. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en enkele buien. De meeste buien zijn hierbij voor het binnenland. De kustgebieden hebben wat meer zonneschijn. De wind is overwegend matig, 3-4 Bft., en waait uit het westen.

Zaterdag steekt er een zuidenwind op en wordt warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar 15-18°C en in het zuiden kan het lokaal al 20°C worden. De dag start waarschijnlijk zonnig, maar vanuit het zuiden trekt bewolking en mogelijk ook wat regen over het land.

Zondag wordt het nog een aantal graden warmer met 17°C op de Wadden en ruim 20°C in het zuiden, midden en oosten van het land. Mogelijk stijgt het kwik in het zuidoosten richting 25°C. Waarschijnlijk is er veel ruimte voor de zon, maar er is in de loop van de dag ook kans op buien.

Begin volgende week zet de temperatuur weer een wat dalende trend in, maar het wordt niet zou koud als deze week. Waarschijnlijk komen de maxima uit tussen 15°C en 20°C. Het weerbeeld is wisselvallig met zonnige momenten, maar ook elke dag kans op buien.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk wisselvallig en maximumtemperaturen iets onder het langjarig gemiddelde, later neemt de kans op bovengemiddelde maxima toe naar circa 30%. De dagelijkse neerslagkans neemt af, maar blijft 40-50%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema