Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 1-12-2021

Zo rustig als de meteorologische herfst verliep, zo wild begint vandaag de meteorologische winter. De afgelopen nacht al nam de zuidelijke tot zuidwestelijke wind aan de kust af en toe tot stormachtig toe met windvlagen tot maximaal 90 kilometer per uur, vanmiddag kan in het Waddengebied een noordwesterstorm komen te staan met windstoten tot 100 kilometer per uur. Aan de westkust is de wind dan hard tot stormachtig met vlagen tot tussen 70 en 90 kilometer per uur.

Brenger van het onstuimige weer is een lagedrukgebied dat over de Noordzee naar het oosten trekt en behalve de vele wind ook flink wat regen bij zich heeft. De eerste regen is de afgelopen nacht en vroege ochtend over het land naar het oosten weggetrokken, nieuwe regen komt er in de loop van de ochtend en vanmiddag achteraan. Deze regen heeft een wat meer buiig karakter, wat wil zeggen dat het tussendoor ook vaker droog is. De zon zou zich dan heel lokaal even kunnen laten zien, maar de wolken hebben vandaag toch de overhand. Is het vanochtend bij dit alles nog ongeveer 10 graden, vanmiddag daalt het kwik en wordt het guurder buiten de deur.

Vannacht in het oosten rond het vriespunt

Vanavond en vannacht neemt de wind af, maar blijft aan zee krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. Omdat de aangevoerde lucht kouder wordt, worden vanuit het noordwesten winterse buien het land in gevoerd. Daarbij kunnen hagel, natte sneeuw en aan zee lokaal ook een klap onweer voorkomen. In het binnenland zijn er ook bredere opklaringen. In het oosten kan de temperatuur daarin tot dichtbij het vriespunt dalen, aan zee blijft het enkele graden boven nul.

Morgen winterse buien

Morgen houdt de stroom aan winterse buien aan, tussendoor is ook de zon te zien. Pas in de tweede helft van de middag en in de avond wordt het geleidelijk droog en gaan de droge perioden overheersen. De noordwestelijke wind is matig, aan zee eerst nog krachtig en in Zeeland in de vroege ochtend misschien nog even hard, en met temperaturen tussen 4 en 7 graden is het een stuk minder zacht dan vandaag. Tijdens buien en in de wind is het gewoon guur buiten de deur.

Vrijdag regen, lokaal natte sneeuw

Na een nacht met in het binnenland lichte vorst trekt vrijdag een storing over het land. In de kustgebieden valt voornamelijk regen, in het binnenland kan de neerslag vooral in de ochtend ook een tijdje in de vorm van natte sneeuw vallen. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind wordt aan zee weer krachtig, kracht 6 en de temperaturen lopen in de middag uiteen van 4 graden in het oosten tot een graad of 8 in het westen, in de gebieden dichtbij zee.

Zaterdagmiddag nat

In het weekend staat de passage van een volgend lagedrukgebied op het programma. Vooral de zaterdagmiddag lijkt behoorlijk nat te verlopen, als het frontensysteem dat bij de depressie hoort over ons land naar het oosten trekt. Zondag vallen weer enkele winterse buien. Zaterdag is het met temperaturen tussen 6 en 9 graden vrij zacht, zondag komt het kwik weer wat lager uit. De wind, die zaterdag zuidwestelijk is, draait zondag meer naar noordwestelijke richtingen.

Volgende week kouder

Begin volgende week lijken we dan in koudere lucht terecht te komen, waarin het in de nachten licht vriest en de temperaturen overdag nog maar enkele graden boven het vriespunt uitkomen. Maandag en dinsdag is het daarbij overwegend droog, woensdag kan vanuit het zuiden wat sneeuw vallen.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 6899