Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-10-2021

Na een lange periode van extreme droogte regent het eindelijk weer eens in het westen van de Verenigde Staten. Waar eerder dit jaar meer dan 7.000 hectare natuurgebied afbrandde tijdens zware bosbranden levert het vele regenwater dat momenteel met bakken uit de lucht valt ook weer enorme overlast op. De ‘rivier van regen’, zoals de regenstorm in Amerika wordt genoemd, strekt zich geheel van noord naar zuid uit over het westen van de VS. Vooral de staten Californië, Oregon en Washington worden zwaar getroffen. Inmiddels zitten al meer dan 350.000 gezinnen zonder stroom. Elektriciteitspalen waaien gemakkelijk om in de modderige grond. Juist door de eerdere hevige bosbranden tijdens de droogste zomer ooit, kolkt het regenwater gemakkelijk door de afgebrande kale verschroeide natuur en over de straten. Dit leid op veel plaatsen tot overstromingen, modderstromen en zelfs aardverschuivingen.

tweet

Regen en sneeuw

Het regengebied heeft zich inmiddels verplaatst richting de Sierra Nevada. In dit gebergte vallen gigantische hoeveelheden regenwater, meer dan 25 centimeter, maar boven de 1500 meter hoogte ook meters sneeuw. De zware, natte sneeuw valt er met een stormachtige wind en rukwinden van meer dan 80 kilometer per uur. Het noodweer trekt de komende dagen verder landinwaarts en verliest daarbij gelukkig z’n scherpe randjes.

Foto gemaakt door CNN Weather
Westen VS

Einde droogte

De regen van nu betekent een verlichting van de droogte, die het westen van de VS nu al enkele jaren in de greep heeft. Het gebrek aan regen leidde er de afgelopen maanden toe dat het waterniveau in de grootste stuwmeren in het gebied, die verantwoordelijk zijn voor de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening van vele miljoenen mensen, recordlaag was geworden. Datzelfde gold voor het waterpeil in een aantal van de grote rivieren in het westen van de VS. Of de regen van nu voldoende is om echt een einde te maken aan die droogte, wordt door deskundigen dan ook betwijfeld. Met enige angst wordt uitgekeken naar de komende wintermaanden. Op de Grote Oceaan komt in het gebied langs de evenaar tussen Zuid-Amerika aan de ene kant en Indonesië aan de andere net als vorige winter een La Niña op gang. De droogte in het westen van de VS en La Niña lijken met elkaar samen te hangen. Daarom staat nog te bezien of het regenseizoen hierna ook echt nat gaat verlopen. Maar, alles wat valt, is er in elk geval.

Bron: weer.nl