Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-02-2017

De klimaatboeken laten zien dat we in Nederland in de maand februari meestal de koudste dagen van het jaar beleven.

Middagtemperaturen in de dubbele cijfers en geregeld zon… na een (regionaal vrij lange) winterse periode in de tweede helft van januari, leek het eerste dagen van de maand februari gevoelsmatig alweer een beetje lenteachtig te worden. En met inmiddels dus dat ene been in de ‘lente’ zal het voor veel mensen volgende week toch weer even omschakelen worden. Koude lucht vanuit het oosten stroomt namelijk onze omgeving in en dat resulteert wederom in een winterse periode.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2017

Na een serie extreem droge jaren kleurt Californië eindelijk weer blauw, groen en wit. Volle stuwmeren, groene velden, rijk besneeuwde bergtoppen.

Bij het zien van alle prachtige beelden vanuit de wintersportgebieden in Californië moest ik direct denken aan de klassieker California Dreaming, van de Mamas & the Papas. Al is het liedje verder ongetwijfeld heel anders bedoeld, het refrein zou misschien toch heel mooi passen bij de prachtige beelden die de laatste weken uit de ‘Golden State’ komen. Al heeft noodweer de afgelopen weken ook veelvuldig schade veroorzaakt. Overstromingen hebben hun tol geëist en boeren, die de afgelopen jaren het hoofd amper boven water konden houden vanwege aanhoudende droogte, moesten nu letterlijk proberen om het hoofd boven water te houden. En het vee zien te beschermen tegen het wassende water.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Laatste satellietbeeld KNMI

 

Bron: www.knmi.nl

Laatste satellietbeeldanimatie KNMI

 

Bron: www.knmi.nl

Animatie Nederland Sat24

Animatie Nederland Weeronline

Animatie Europa Sat24

Animatie Europa Buienradar

Weerkaart.

Dubbelklik op de link voor de actuele weerkaarten

Manual of Synoptic Satellite Meteorology

Wat is een satelliet ?
De eerste weersatelliet werd in 1960 gelanceerd. Sindsdien is de satelliet een van de belangsrijkste hulpmiddelen geworden in de meteorologie, zowel voor de dagelijkse weerberichten als voor onderzoek. De satellieten leveren niet alleen wolkenbeelden maar ook gegevens over infraroordstraling waaruit temperatuur en vochtigheid wordt afgeleid. Satellieten zorgen ook voor gegevens van straling, wind, golfhoogtes, golfpatronen, zeestromingen, ijskappen en nog veel meer.
Onderscheid wordt gemaakt tussen satellieten die op een vast punt ten opzichte van de aarde staan, de geostationaire satellieten en satellieten die een cirkelvormige baan over de polen beschrijven, de polaire satellieten. De geostationaire, zoals de serie Meteosat-satellieten kunnen door hun vaste positie veel vaker opnamen maken van eenzelfde gebied dan de polaire. De polaire satellieten zijn vooral geschikt voor details en brengen de poolstreken in beeld.

Op grote hoogte draaien weersatellieten rond de aarde. Deze maken waarnemingen van het aardoppervlak en de atmosfeer. Zodoende kunnen wij zien of het bewolkt of zonnig is. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen zichtbaarlicht- en infraroodbeelden.
Het zonlicht dat onze aarde bereikt wordt deels gereflecteerd. De satelliet vangt de gereflecteerde straling afkomstig van wolken, oceanen en het land weer op. Omdat de zon alleen overdag schijnt zijn de zichtbaarlichtbeelden 's nachts niet bruikbaar. Bewolking wordt wit weergegeven.
Alle voorwerpen op aarde zenden infrarode straling uit. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer straling. De satelliet vangt de uitgezonden straling op. Koude en hoge wolken worden wit weergegeven. Warme en lage wolken worden met grijstinten weergegeven.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-01-2017

Koude bovenlucht, (over) relatief warm zeewater en een depressie: de combinatie leverde in het oosten van Spanje en op Mallorca sneeuw op.

In het oosten van Spanje was afgelopen week (een pak) sneeuw gevallen. Een depressie gevuld met vrieskou op hoogte was, mede, de oorzaak. De eerstkomende dagen valt in het zuiden van Europa regionaal veel regen door een dergelijke depressie.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief