Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Delfzijl, 15-06-2017

In grote delen van Spanje en Portugal is het erg heet en het wordt er zelfs nog wat warmer.

De temperaturen gaan vanaf komende zaterdag in ons land behoorlijk in de lift. Zondag en maandag komt het op enkele plekken wellicht tot tropische waarden van dertig graden of meer. Vergeleken met delen van Spanje en Portugal is dat echter nog “koel” te noemen. Daar stijgt het kwik her en der zelfs tot ruim boven de veertig graden….

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 05-03-2017

Na langdurige en nauwkeurige controle van de meteorologische data blijkt dat het vasteland van Antarctica een nieuw warmterecord heeft bereikt.

In februari kwam Antarctica al in het nieuws doordat een enorm deel van het ijsplateau Larsen C op het punt van afbreken stond. Sinds december groeit de scheur in het ijs zeer snel, en wel met de lengte van zo’n 5 voetbalvelden per dag. Onderzoekers verwachten dat het ijsplateau ergens in de komende maanden af zal breken en dat heeft onvermijdelijk te maken met de hoge temperaturen die er de laatste jaren op Antarctica worden gemeten. Deze week werd bekend gemaakt dat er sprake is van een nieuw warmterecord op het normaal ijskoude continent.

Opvallend is dat het record al zo’n 2 jaar geleden werd gemeten. Op 24 maart 2015 kwam het op het Argentijnse onderzoekstation Esperanza, nabij het noordelijke punt van het Antarctische schiereiland Larsen C, tot 17,5 graden! Het vorige warmterecord stond op 15 januari 1974. Op weerstation Vanda werd toen 15 graden gemeten. Dit zijn echter niet de records voor het gehele zuidpoolgebied, want op het kleine eilandje Signy, behorend tot de Zuidelijke Orkney eilanden, werd het in januari 1982 zelfs bijna 20 graden. De thermometer liet toen 19,8 graden zien!

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2017

Na een serie extreem droge jaren kleurt Californië eindelijk weer blauw, groen en wit. Volle stuwmeren, groene velden, rijk besneeuwde bergtoppen.

Bij het zien van alle prachtige beelden vanuit de wintersportgebieden in Californië moest ik direct denken aan de klassieker California Dreaming, van de Mamas & the Papas. Al is het liedje verder ongetwijfeld heel anders bedoeld, het refrein zou misschien toch heel mooi passen bij de prachtige beelden die de laatste weken uit de ‘Golden State’ komen. Al heeft noodweer de afgelopen weken ook veelvuldig schade veroorzaakt. Overstromingen hebben hun tol geëist en boeren, die de afgelopen jaren het hoofd amper boven water konden houden vanwege aanhoudende droogte, moesten nu letterlijk proberen om het hoofd boven water te houden. En het vee zien te beschermen tegen het wassende water.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-02-2017

De klimaatboeken laten zien dat we in Nederland in de maand februari meestal de koudste dagen van het jaar beleven.

Middagtemperaturen in de dubbele cijfers en geregeld zon… na een (regionaal vrij lange) winterse periode in de tweede helft van januari, leek het eerste dagen van de maand februari gevoelsmatig alweer een beetje lenteachtig te worden. En met inmiddels dus dat ene been in de ‘lente’ zal het voor veel mensen volgende week toch weer even omschakelen worden. Koude lucht vanuit het oosten stroomt namelijk onze omgeving in en dat resulteert wederom in een winterse periode.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-01-2017

Koude bovenlucht, (over) relatief warm zeewater en een depressie: de combinatie leverde in het oosten van Spanje en op Mallorca sneeuw op.

In het oosten van Spanje was afgelopen week (een pak) sneeuw gevallen. Een depressie gevuld met vrieskou op hoogte was, mede, de oorzaak. De eerstkomende dagen valt in het zuiden van Europa regionaal veel regen door een dergelijke depressie.