Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 19-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt er vooral in het zuidoosten een bui voor. Langs de kust is er kans op mist. In de oostelijke helft schijnt de zon eerst nog af en toe, maar verder is er veel bewolking. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag is er in het zuidoosten soms wat zon met kans op een bui. Elders is het bewolkt en kan eerst wat lichte regen vallen, maar geleidelijk wordt het overal droog. In het Waddengebied is er eerst nog kans op mist. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C langs de kust tot lokaal 15°C in het oosten. De wind gaat overal uit het westen waaien en is matig, 3-4 Bft.. Vanavond is het vrijwel overal droog met enkele opklaringen. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich aan de oostzijde van een grootschalige, diffluente hoogtetrog met de as van de Noorse Zee via de zuidelijke Noordzee naar de Pyreneeën. Aan de grond is er aan de zuidoostflank van een laag ten noorden van Schotland sprake van een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte en vochtige lucht. Een kleinschalig (hoogte)laagje boven de zuidelijke Noordzee beweegt noordoostwaarts, de daaromheen ingedraaide occlusie verlaat de komende uren het (noord)oosten van de FIR. Een tweede hoogtelaagje schampt vanochtend het uiterste zuidwesten van de FIR. Een NNO-ZZW georienteerd koufront, behorende bij eerdergenoemd laag, bereikt in de loop van de ochtend het (noord)westen van de FIR, om later in de middag en avond het land traag oostwaarts te passeren. Daarachter wordt drogere maritiem polaire lucht aangevoerd, in de Duitse Bocht gebeurt dat pas in de nacht naar maandag. Diezelfde nacht passeert een rug. Maandag overdag nadert van het westen uit een warmtefront, op hoogte (700 hPa) passeert het warmtefront al in de ochtend.

Tot en met volgende week zaterdag hebben we in onze omgeving te maken met een zonale stroming. Aanvankelijk ligt de straalstroom ten noorden van onze omgeving waardoor actieve storingen ons niet kunnen bereiken en we ons veelal in maritiem tropische lucht zullen bevinden. Vanaf halverwege volgende week echter zakt de straalstroom uit naar onze omgeving, waardoor actieve storingen ons aandachtsgebied wel kunnen bereiken en we ons vaker in de polaire lucht zullen bevinden. Volgende week zondag zien we de vorming van een blokkerende rug boven de Atlantische Oceaan, die zich vervolgens langzaam richting onze omgeving zal verplaatsen. De stroming wordt daardoor noordwestelijk en de aangevoerde lucht kouder. Het verdere synoptische verloop is erg onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het vrijwel overal bewolkt maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Aan de kust wordt de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is het zwaar bewolkt en in de noordwestelijke helft valt mogelijk wat regen. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind uit zuidwest is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Morgenavond blijft het bewolkt. Plaatselijk kan wat regen vallen. De wind uit zuidwest is zwak tot matig, 2-3, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag overheerst in de ochtend de bewolking en valt regen en motregen. In de middag trekt de regen naar het oosten weg en is het tijdelijk droog. Bovendien kan de zon even doorbreken. Aan het eind van de middag komen vanuit het zuidwesten buien opdraven. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5, en in het Waddengebied nu en dan krachtig, 6 Bft.. De temperatuur loopt op naar 11°C in het noordwesten en naar 14°C in het zuidoosten.

Woensdag overheerst de bewolking en valt er geruime tijd regen. In de loop van de middag trekt de regen naar het oosten weg en vanuit het westen breekt de zon af en toe door. De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig. Boven land is de zuidwester vrij krachtig, 5, aan zee krachtig, 6, en in het Waddengebied nu en dan hard, 7 Bft.. De temperatuur loopt wederom op naar 11°C tot 14°C.

Donderdag en vrijdag trekken talrijke buien over het land en daarbij kan het stevig plenzen. Ook is kans op hagel en onweer. Tussen de buien door schijnt ook de zon. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en het wordt 10°C tot 13°C.

Ook in het weekend waarin de zomertijd weer ingaat blijft het sterk wisselvallig. Op beide dagen komt het tot buien, maar tussendoor schijnt ook even de zon. De temperatuur komt met 9°C tot 11°C wat lager uit.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op voortzetting van een wisselvallig weertype. Zowel de maximumtemperatuur als de neerslaghoeveelheden liggen rond de normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema