Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 12 april 2024

Ongebruikelijke warmte en hevige regenval hebben geleid tot massale sneeuwsmelt in de zuidelijke Oeralregio van Rusland. Het falen van dammen en grootschalige overstromingen zijn het gevolg.

Smeltende sneeuw in het Oeralgebergte heeft verwoestende overstromingen in Zuid-Rusland veroorzaakt. In de stad Orenburg staat het water van de rivier de Oeral meters hoog in de straten. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. De autoriteiten spreken er van een overstroming die slechts één keer per eeuw voorkomt.

Orenburg

In en rond de stad Orenburg, ongeveer 1200 kilometer ten zuidoosten van Moskou, is rivier de Oeral buiten zijn oevers getreden.

Ruim 12.000 huizen in de regio staan onder water en meer dan 7000 mensen moesten hun huizen verlaten. De overstromingen zijn veroorzaakt door de combinatie van ongewoon hoge temperaturen, daardoor enorm veel smeltende sneeuw in de bergen en hevige regenval.

temperatuurradar

De TemperatuurRadar toont de opmars van vroege en opvallend warme zomerlucht in een deel van Rusland.

Nadat veel rivieren buiten hun oevers waren getreden, barstten verschillende dammen in de buurt van de stad Orsk door. Er worden ook overstromingen gemeld in de aangrenzende gebieden van Kazachstan. Bijna 100.000 mensen zijn daar in veiligheid gebracht.

Bron: weerenradar.nl