Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-09-2023

Een Noordzee met zeewatertemperaturen van bijna 20 graden, koude lucht op hoogte en een aanlandige wind. Het waren ideale ingrediënten voor stevige (kust)buien. Sinds donderdag is regionaal dan ook veel regen gevallen, met name in de kustgebieden. Gisterenavond en afgelopen nacht was vooral langs de kust bovendien sprake van een heuse onweershow. Door de toenemende invloed van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa neemt de hoeveelheid buien geleidelijk af. Dat is natuurlijk fijn voor iedereen die droog aan wil komen op het werk, maar de buien van de afgelopen dagen zorgden wel voor prachtige buienluchten.

Na een droge, zeer zonnige en uitzonderlijk warme start van de maand was het afgelopen week toch een stuk herfstachtiger. Dinsdag was sprake van de eerste herfststorm in 3 jaar tijd en waar het woensdag grotendeels droog bleef was het donderdag op veel plaatsen een natte bedoening. Sinds donderdag is in de (noord)westelijke kustgebieden regionaal 50 tot 75 mm regen gevallen, meer dan de helft van wat normaal in de hele maand valt. Maar - naast het ploeteren op de fiets, de doorweekte kleding en kapotgewaaide paraplu's - leverde het buiige weer ook prachtige plaatjes op. Dus bij deze, nog even een terugblik naar de mooie luchten van de afgelopen dagen.

De neerslagsom sinds afgelopen donderdag tot en met vanochtend 10.00 uur op basis van de regenradar. Het natst was het duidelijk in de (noord)westelijke kustgebieden.

Buien, regenbogen en onweer

Ondanks het wisselvallige weer was de zon afgelopen week nog wel met enige regelmaat te zien. Donderdag was het weliswaar bewolkt, maar gisteren scheen de zon 2 uur in Hoek van Holland tot ruim 6 uur in de Achterhoek. Vandaag heeft de zon vooral in het Waddengebied, rond het IJsselmeer en in het zuiden van het land behoorlijk wat ruimte gekregen.

Foto gemaakt door Jos Hebben
Altweerterheide

Het weer kan snel omslaan, dat hebben we de afgelopen dagen wel kunnen merken. Was het even droog met mooie opklaringen, kwam de volgende bui alweer op je af. Niet alle buien waren even fel, maar soms was een plek zoeken om kort te schuilen geen slecht idee.

Foto gemaakt door Hans van Loenen
Achter-Drempt

Stevige buien met tussendoor mooie opklaringen? Dan is het natuurlijk ook een kwestie van tijd voordat er een regenboog te zien is. En inderdaad, we hebben vele weerfoto's met prachtige (dubbele) regenbogen binnen gekregen.

Foto gemaakt door Ilse Kootkar
Den Helder
Foto gemaakt door Els Bax
Noordwijk aan Zee
Foto gemaakt door Gert-jan Meijering
Opheusden

En dan was er tot slot nog de plaatselijke onweershow van afgelopen nacht, met name langs de (zuid)westkust. Enkele uren lang hingen er actieve onweersbuien boven de Noordzee, die uiteindelijk ook het land op wisten te trekken.

Foto gemaakt door Bert Houdijk
Den Haag

Vanavond en vannacht neemt het aantal buien af en worden de buien die nog wel aanwezig zijn minder actief. Dat is de opmaat naar een aantal overwegend droge dagen met veel zon en oplopende temperaturen.

Bron: Weer.nl