Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 07-12-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond klaart het van het zuidwesten uit steeds vaker op. Zeer lokaal is eerst nog een enkele lichte bui mogelijk. In de loop van de avond kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Boven land is er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat nog af en toe een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen.

Komende nacht is plaatselijk nog een spat regen mogelijk. Verder ontstaat in de loop van de nacht in het zuiden plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen iets onder het vriespunt en plaatselijk kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een geleidelijk opvullend lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland beweegt langzaam oost- tot noordoostwaarts. In de loop van vanavond bereikt een ZO-NW georiënteerde rug het zuidwesten. Deze rug trekt komende nacht noordoostwaarts over het land, waardoor de stroming geleidelijk zuidelijk wordt. Morgen trekt een oceaandepressie naar het oosten en wordt vrijdagochtend nabij Ierland verwacht. Bijbehorend occluderend front (van oorsprong meerdere front occluderende fronten) trekt in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend oostwaarts ov er ons aandachtsgebied.

Een Atlantisch lagedrukgebied trekt vrijdag over de Britse Eilanden oostwaarts en vult zaterdag op boven de westelijke Noordzee. De bijbehorende occlusie trekt in de nacht naar vrijdag van west naar oost over, vrijdag overdag wordt er dan zachte lucht aangevoerd van maritiem tropische oorsprong. Zaterdag volgt er nog een back-bent occlusie behorend bij het opvullende laag. Later op zaterdag passeert een actievere occlusie ons land, deze hoort bij een laag ten zuiden van Groenland. Zondag passeert er een trekrug, waarna een randstoring de Noordzee oversteekt. Volgende week lijkt de zonale stroming wat te meanderen, waarbij er later mogelijk rugvorming gaat optreden boven de Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan de mist in het zuiden zich eerst over het midden uitbreiden. Op enkele plaatsen is het glad door bevriezing van natte weggedeelten. Aan het einde van de ochtend verdwijnen de mist en de gladheid. Verder is er een afwisseling tussen zon en bewolking en blijft het droog. De wind neemt toe naar zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het zuiden. Morgenmiddag zijn er perioden met zon en blijft het droog. In het zuidwesten neemt de bewolking in de loop van de middag toe. De middagtemperatuur ligt rond 4°C. De wind is zuidoostelijk en matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, later in het Waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft.. Morgenavond begint droog. Later gaat het in het westen regenen. De wind uit het zuidoosten is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is er in de vroege ochtend in het uiterste oosten nog wat regen mogelijk. Overdag is het nagenoeg droog en mogelijk breekt de zon af en toe door. Met 5-9°C is het een stuk zachter dan voorgaande dagen. In de loop van de avond en in de nacht naar zaterdag kunnen weer enkele buien voorkomen.

Zaterdagochtend verloopt, op een enkele bui na, meest droog. Sporadisch is de zon nog even te zien, maar al snel neemt de dikkere bewolking toe. In de loop van de middag trekt een regengebied over ons land waardoor het overal een geruime tijd gaat regenen. Het is zacht met maxima die uitkomen tussen 7-10°C.

De dagen hierna lopen de temperaturen nog verder op. Van nachtvorst is zeker geen sprake meer en ook de middagtemperaturen vallen met 8-12°C hoog uit. Normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen rond een graad of 6. Droog houden we het niet. Een dominante zuidwestenwind zorgt bijna dagelijks voor de aanvoer van buien of regengebieden.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een voortzetting van het (licht) winterse weertype neemt geleidelijk af naar ca. 50%. De neerslagkansen nemen juist iets toe naar ca. 60%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema