Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

20

Volgende update: 02-12-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het wisselend bewolkt met buien, sommige met hagel of natte sneeuw. Plaatselijk wordt het hierdoor kortdurend glad. In de middag zijn er minder buien en breekt de zon wat vaker door. De middagtemperatuur ligt rond 5°C en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, 2-3, aan de kust krachtig en eerst af en toe hard, 6-7 Bft.. Langs de kust is er in buien kans op windstoten rond 75 km/u. Het weercijfer komt tot een 6.

Vanavond en komende nacht zijn er landinwaarts flinke opklaringen. In het noordelijk kustgebied is er nog een enkele bui. In het zuidoosten en oosten vormen zich mistbanken. De minima liggen tussen 3°C aan de westkust en -3°C in het oosten en zuidoosten. Met uitzondering van de westelijke kustprovincies kan het door bevriezing van natte weggedeelten glad zijn. De wind draait van west naar zuidwest en is eerst zwak tot matig, 2-3, aan de kust later (vrij)krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een actief lagedrukgebied boven de Baltische Zee trekt oostwaarts. Aan de westflank hiervan bevinden wij ons in een noordwestelijke stroming in maritiem polaire lucht. Een (hoogte)trog met koude bovenlucht bereikt vannacht het noorden van de FIR, trekt zuidwaarts en passeert het land in de ochtend. Donderdagavond warmt de bovenlucht van het westen uit alweer op. In de nacht naar vrijdag passeert van het westen uit een vlakke rug van hogedruk, waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Een N-Z georienteerde occlusie, goed herkenbaar aan een band met hogere theta-w en een frontale vore, bereikt vrijdag in de namiddag het noorden en trekt in de avond oostwaarts.

Tot en met het weekeinde houden we te maken met een westelijke stroming waarin storingen onze omgeving passeren. Daarna zien we een (tijdelijke) overgang naar een geblokkeerd weerpatroon, met lagedrukgebieden ten zuiden van ons en hogedruk boven het hoge noorden. Het gevolg is een aflandige stroming waarmee duidelijk koudere lucht ons kan bereiken. Vanaf halverwege volgende week zien we in ongeveer de helft van het ensemble een overgang naar een zonale stroming waarin de lagedrukgebieden door of ten noorden van onze omgeving trekken, waarmee we in een zachtere luchtsoort komen. Dit aandeel neemt gedurende de rest van de periode geleidelijk verder toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag neemt de bewolking toe en in de middag gaat het van het westen uit af en toe regenen. In het oosten valt mogelijk ook wat natte sneeuw. De middagtemperatuur wordt ongeveer 4°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, aan de kust krachtig, 6, en in het noordwestelijk kustgebied in de middag mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag wordt een grijze dag. De ochtend verloopt op de meeste plaatsen droog, maar in de middag gaat het regenen. De temperatuur loopt dan op naar 5°C in het oosten tot 7°C in het westen. De wind is op de meeste plaatsen zwak tot matig, 2-3 Bft..

Zondag verloopt kouder dan zaterdag met maxima van 4°C à 5°C. Daarbij valt af en toe neerslag. Hierbij gaat het voornamelijk om regen, maar af en toe kan er ook natte sneeuw vallen. Tijdens intensieve neerslag kan het lokaal wit worden en de kans daarop is het grootst in hoger gelegen gebieden zoals de Veluwe. Het wordt een dag met veel bewolking en slechts af en toe zon.

De dagen daarna blijft het koud en wisselvallig. Dagelijks is kans op wat regen of natte sneeuw en de maxima komen waarschijnlijk rond 4°C uit. Bewolking overheerst, maar af en toe is de zon ook te zien.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk is er een grote (80%) kans op temperaturen die rond of beneden de normaal liggen, in de loop van de periode neemt die kans af naar ca. 30%. De dagelijkse neerslagkans ligt rond 40%, vooral eerst mogelijk ook met een winters karakter.

Meteo Delfzijl – Geert Molema