Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Delfzijl, 07.03.2014

Er staat ons een fantastisch lenteweekend te wachten. De zon schijnt uitbundig en de UV-straling is nog laag met in de middag slechts zonkracht 2. De nachten verlopen ook vrijwel helder en dat is goed nieuws voor de bezoekers van de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Heldere nachten
Aankomende avond en nacht is er wel wat bewolking aanwezig, zeker in de zuidelijke helft van het land. In de nacht naar zondag is het echter compleet helder en ook zondagavond is dat het geval. De bezoekers aan de ongeveer 70 sterrenwachten en sterrenkundeverenigingen kunnen dan ook hun ogen uitkijken. Warm is het aankomende nacht niet, in de noordoostelijke helft van het land kan het nog een graadje vriezen. Handschoenen, sjaal en een wintermuts zijn dan geen overbodige luxe.

Overdag zorgt het heldere weer voor volop zonneschijn. Morgen hangt er in de ochtend nog wel op een paar plaatsen wat lage bewolking of mist, maar dit lost snel op. De aanwezige sluierbewolking is over het algemeen niet dik genoeg om de zon af te schermen. Zondag is het helemaal onbewolkt en met temperaturen tot 18 graden is het ook nog eens zeer mild voor de tijd van het jaar.

Zonkracht 2
Beide weekenddagen is de maximale zonkracht 2. Onbeschermd kan de gemiddelde Nederlandse huid 50 tot 100 minuten deze zonkracht verdragen. Wie langer in te zon wil gaan zitten, doet er goed aan zonnebrandcrème op te smeren. In de zomermaanden juni en juli loopt de zonkracht in ons land overigens regelmatig op tot een waarde van 7 of zelfs iets meer. In dat geval is het verstandig om niet langer dan 10 minuten onbeschermd van de zon te genieten.

Ook na het weekend veel zon
Niet alleen dit weekend, maar ook het eerste deel van de volgende week staat in het teken van zonnig voorjaarsweer. Zo zacht als dit weekend wordt het dan niet en in de nachten kan het landinwaarts lokaal weer een graadje gaan vriezen. Overdag wordt het een graad of 12 à 13 en dat is nog altijd ruim boven normaal. Pas richting het volgende weekend lijken regenstoringen weer langzaam richting ons land te schuiven. 

Bron: Meteo Consult