Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 20-1-2021 om ± 8:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt met af an toe regen of motregen. Het is zacht met maxima rond 10°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust is de wind hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Aan de westkust zware windstoten rond 75 km/u.

Komende nacht is het bewolkt en in de noordwestelijke helft valt af en toe regen, elders blijft het grotendeels droog. In het zuidoosten zijn er opklaringen. De minima liggen tussen 4°C in het zuidoosten en 7°C aan zee. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6, in het Waddengebied hard, 7 Bft.. Langs de noordwestkust is er aanhoudend kans op zware windstoten rond 75 km/uur.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een uitgestrekt hogedrukgebied boven het Middellandse zeegebied en lagedrukgebieden ten noorden en westen van de Britse Eilanden, wordt in onze omgeving een west- tot zuidwestelijke stroming in stand gehouden. Een warmtefront boven het uiterste noordoosten trekt verder noordoostwaarts. Woensdag bevinden we ons wat dieper in de warme sector (een slecht herkenbaar koufront zou nog het westen kunnen schampen) waarbij een naar zuid krimpende wind wat drogere lucht gaat aanvoeren. Later op de dag trekt een actieve randstoring met meerdere kernen over de Britse Eilanden noordoostwaarts. UKMO heeft dit laag de naam "Christoph" gegeven (vanwege grote neerslaghoeveelheden). Het bijbehorende, goed herkenbare koufront bereikt donderdag rond 03 UTC het zuidwesten en trekt snel noordoostwaarts. Aandachtspunt daarbij is het forse windveld.

Een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts en wordt stationair boven de Scandinavie. Het bijbehorende koufront passeert in de nacht naar donderdag. Daarna verkeren we tot en met maandag in maritiem polaire lucht met een vrij zuidelijk gelegen westelijke stroming. Enkele randstoringen trekken over of ten zuiden van Nederland oostwaarts. Hierna komen we waarschijnlijk onder invloed van een nieuw sturend laag, dat over de Atlantische Oceaan oostwaarts trekt. Maandag passeert waarschijnlijk een rug. We komen daarna waarschijnlijk weer in maritiem tropische lucht. Daarna is de kans ongeveer 70% dat we aan de warme kant van het polaire front blijven, maar in een deel van de leden, waaronder de Oper uitvoer, komen we rond het midden van de volgende week weer (tijdelijk) in polaire lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en blijft het op veel plaatsen lang droog. Vooral in de middag kan er enige tijd lichte regen vallen. De maxima liggen rond 9°C. Er staat een zuid- tot zuidwestelijke wind, matig tot vrij krachtig, 4-5, boven land, krachtig, 6, aan zee en op het IJsselmeer, hard in het Waddengebied, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is het in de ochtend aanvankelijk flink onstuimig met kans op zware windstoten van 70-80 km/uur en daarbij kan het hard waaien, 7 Bft.. In het noordwestelijk kustgebied is het stormachtig, 8 Bft., met windstoten tot 90 km/uur. In de loop van de ochtend zullen de zware windstoten in het binnenland verdwijnen. Het blijft winderig met een (vrij) krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft.. De hoogste temperaturen vielen in de nacht met een graad of 10. In de middag is het 7°C-9°C. Het is wisselvallig weer met verspreid over het land buien en droge perioden waarin de zon een tijdje kan schijnen. In de avond neemt de wind af en wordt matig, 3-4, in het binnenland en (vrij) krachtig, 5-6 Bft., aan de noordwestkust. De zware windstoten zijn dan verdwenen.

Vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden, zon en enkele buien. Het wordt 6-8°C en voor de tijd van het jaar is dat heel normaal. Het onstuimige weer is voorbij, er staat een overwegend matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

In het weekend is er meer bewolking en is de zon zo nu en dan te zien. Het regent af en toe en vooral in het binnenland is er ook kans op wat natte sneeuw. De middagtemperatuur daalt naar 4-5°C. ’s Nachts kan het in het binnenland vriezen en is er kans op plaatselijke gladheid.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (70%) kans op zacht weer, 30% kans op temperaturen rond of iets onder normaal. Wisselvallig met iedere dag ongeveer 75% kans op neerslag.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.