Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-2-2021

De Niagarawatervallen zijn zowel aan de Amerikaanse als de Canadese kant deels bevroren na een aanhoudende periode van lage temperaturen. De VS werd vorige week geteisterd door een dodelijke winterstorm met de laagste temperaturen in twintig jaar tijd.

Vorige week daalde de temperatuur in Niagara in de staat New York tot -18 graden, wat ertoe heeft geleid dat sinds maandag delen van de beroemde watervallen bevroren zijn. Elk jaar vormt zich ijs op de watervallen, maar ondanks de vrieskou stopt het water nooit met stromen. Wijdverbreide bevriezing vindt pas plaats nadat het langere tijd flink heeft gevroren, aldus Niagara Falls USA.

tweet

In het gebied om de watervallen heen ligt een dik pak sneeuw, de laatste keer dat er zoveel sneeuw viel was in 2017. Destijds lag er een laag van ruim een halve meter.

Meerdere staten in de Verenigde Staten werden vorige week getroffen door vrieskou. Deze werd veroorzaakt door een verstoorde polaire vortex, een lagedrukgebied dat zich boven de Noordpool bevindt. Als er in de stratosfeer een opwarming plaatsvindt, kan de polaire vortex, ook wel poolwervel genoemd, verstoord raken. Hierdoor kan het op bepaalde plekken ineens veel kouder zijn dan normaal.

tweet

ANP.