Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 20 februari 2024
De Noord-Italiaanse metropool Milaan en de omliggende provincies kampen al dagen met een extreem slechte luchtkwaliteit. Om dit tegen te gaan zijn er nu maatregelen ingesteld, die ook gevolgen hebben voor automobilisten.

Smog in delen van Noord-Italië: hoogbouw in Milaan doemt op in de nevel die over de stad hangt. - © dpa

Smogalarm in Noord-Italië: het gebied rond Milaan en acht andere provincies in de regio Lombardije hebben momenteel te maken met extreem slechte luchtkwaliteit en zeer hoge niveaus van fijnstof.

Gedeeltelijk rijverbod ingesteld

Sinds dinsdag zijn er beperkingen van kracht om het probleem van de vervuilde lucht aan te pakken. Deze omvatten een gedeeltelijk verbod op dieselvoertuigen en een verbod op het stoken van open vuur of het gebruik van bepaalde houtkachels.

De luchtkwaliteitsindex (AQI) is momenteel zeer slecht (rood) tot extreem slecht (violet) in veel steden in de getroffen regio.

In Milaan wees de stad erop dat de verwarming op 19 graden moest worden gezet om de uitstoot te verminderen. Ook werd aangeraden om zo min mogelijk tijd buiten door te brengen.

De hoge luchtvervuiling is al enige tijd een probleem voor de dichtbevolkte regio in het noorden van Italië. Volgens een ranglijst van de luchtkwaliteit was Milaan zondag de op twee na slechtste ter wereld. Alleen Dhaka in Bangladesh en Chengdu in China bleven Milaan voor.

Overal is de smoglucht te zien in Milaan. De gehele Povlakte is momenteel bijzonder getroffen. - © dpa

Waarom is de lucht juist hier zo vervuild?

De Povlakte is een gebied in Italië met een zeer hoge bevolkingsdichtheid, veel industrie, met een groot aantal voertuigen en veel huizen en boerderijen. Tot slot bevindt de Po-vallei zich in een zeer ongunstige geografische en klimatologische situatie, omdat het aan drie zijden ingesloten is door de Alpen en de Apennijnen. Met name in de winter heeft deze regio weinig ventilatie. Deze situatie wordt nog verergerd door persistente hogedrukgebieden.

In de tweede helft van de week wordt het net zoals bij ons ook in Italië onstuimiger met meer wind en regen, waardoor de luchtkwaliteit snel zal verbeteren.

Bron: weerenradar.nl