Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-9-2021

Aanstaande dinsdag is het weer de derde dinsdag van september, oftewel: Prinsjesdag. Vorig jaar werd voor wat betreft de temperatuur een record verbroken: nooit eerder werd het zo heet op Prinsjesdag en zelfs het all-time september hitterecord werd verbroken. Eén ding is zeker: dit jaar wordt het bij lange na niet zo warm. Wat voor weer kunnen we verwachten op Prinsjesdag?

Op dit moment ziet het ernaar uit dat Prinsjesdag qua weerbeeld prima verloopt. Geen herfststorm, maar ook geen zinderende hitte zoals afgelopen jaar. Op dinsdag zoekt een hogedrukgebied boven de Azoren verbinding met een hogedrukgebied boven het noorden van Scandinavië. Daardoor bevinden wij ons dus onder een rug van hogedruk. In de regel kun je dan uitgaan van een rustig weertype.

Zonnig en weinig wind

De huidige modelberekeningen van de weermodellen laten dit rustige weertype voor dinsdag ook zien. Naar verwachting staat er dan een zwakke tot matige noordoostelijke wind, is het overwegend zonnig, al komen er ook wat wolkenvelden voor, en blijft het droog. Met temperaturen van 16 tot 19 graden ligt de temperatuur een fractie lager dan normaal van de tijd van het jaar. Gezien de termijn is er nog enige onzekerheid en kan het weerbeeld in de details nog wat veranderen, maar grote veranderingen lijken onwaarschijnlijk, omdat vrijwel alle weermodellen min of meer in het geschetste weerbeeld meegaan.

Prinsjesdag in het verleden

Voor het weer tijdens Prinsjesdag kijken we naar het weerstation het dichtst bij Den Haag; het KNMI-weerstation Valkenburg-Voorschoten. De weermetingen zijn op dit station begonnen in 1951. De laatste 70 Prinsjesdagen hadden meestal temperaturen onder 20 graden. Op 15 dagen werd het minstens 20 graden, een zogenaamde warme dag. Gemiddeld komt het dus iets vaker dan eens per vijf jaar tot een warme Prinsjesdag. Een zomerse Prinsjesdag, warmer dan 25 graden, is nog maar twee keer voorgekomen en een tropische Prinsjesdag vond vorig jaar voor het eerst plaats. Toen werd het op het KNMI-station in Valkenburg-Voorschoten maar liefst 30,3 graden. Daarbij scheen de zon volop. Ook in de jaren daarvoor was het geregeld zonnig en het bleef droog tijdens Prinsjesdag.

Soms al volop herfst

Het kan echter ook compleet anders op Prinsjesdag. Zo was het in 2015 onstuimig met een vrij krachtige wind. Er trokken buien over Den Haag en die gingen gepaard met onweer en windstoten van ruim 60 km/u. Het werd slechts 15,6 graden. De hoedjesparade kreeg het zwaar te verduren. Dit gold ook voor 2013, het was toen bewolkt, regenachtig en nog iets kouder met 14,7 graden. Zeer onstuimig was het in 2004. Onze toenmalige Koningin Beatrix las haar troonrede voor terwijl buiten een windkracht 7 stond met windstoten tot 80 km/u! Erg slecht was Prinsjesdag 1994 met ruim 17 mm regen. Met 11,8 graden was het ook recordkoud en de zon scheen niet. Er zijn ongeveer net zoveel Prinsjesdagen met als zonder neerslag. Gemiddeld gezien valt zo'n 2,5 mm neerslag.

Prinsjesdag door de jaren heen

Sinds 1814 wordt Prinsjesdag gehouden op de manier zoals wij die nu kennen. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd de zitting op de eerste maandag in november geopend, later werd dit de derde maandag in oktober. Vanaf 1848 werd Prinsjesdag gehouden op de eerste maandag in september.

Deze maandag was echter geen ideale dag, omdat een groot aantal Kamerleden met paard en wagen vanuit de andere kant van het land naar Den Haag moest komen. Omdat zondag een rustdag was, konden ze pas op maandag vertrekken en dat was te laat. Daardoor vindt de zitting sinds 1888 plaats op de derde dinsdag van september.

Bron: weer.nl