Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-1-2021

Een felle buienlijn is vanochtend over Nederland naar het oosten getrokken en bracht korte tijd zware regenval, hagel en felle wind teweeg. Kuststation IJmuiden mat een zuidwesterstorm en een zwaarste windstoot van 127 kilometer per uur. Ook op de Houtribdijk werd een windstoot van 122 kilometer per uur gemeten. Het station Muiden kwam tot 110 kilometer per uur. Er zijn veel schademeldingen.

Behalve veel wind viel ook korte tijd veel regen en hier en daar hagelde het. De combinatie van de vele wind, de zware regen en hagel en de soms slechte zichten, maakte dat het voor het verkeer moeilijk was op de weg. Hier en daar braken zware takken af, waaiden bomen om en raakte de loop van trams en treinen ontregeld. Omdat de buienlijn zeer snel trok, duurde het noodweer maar kort. Je reed er vaak in niet meer dan een minuut tijd helemaal doorheen. De lijn passeerde het land ook in slechts ongeveer 2 uur.

In Drenthe was de passage van de buienlijn hier en daar 'eng'. Rond 6.10 uur haalde de wind in De Kiel even tot honderd kilometer per uur uit. De bomen waaiden vervaarlijk heen en weer en je hoorde ze kraken. Uit het hele land komen hoe dan ook meldingen van omgewaaide bomen, afgebroken takken en ook schade aan bij voorbeeld daken.

Ook aan de andere kant van de Noordzee overlast

Ook aan de andere kant van de Noordzee in het Verenigd Koninkrijk heeft de zware storm, die daar de naam Christoph heeft gekregen, op meerdere plaatsen geleid tot overstromingen. De bewoners van zo'n 2000 woningen in het gebied Greater Manchester werden geëvacueerd, melden Britse media. Inwoners hebben daar naast watersnood ook nog te maken met zware sneeuwval.

Op tal van plaatsen in Engeland en Wales zijn vanwege de storm Christoph overstromingswaarschuwingen afgegeven. Ook ligt het treinverkeer plat tussen grote steden in het noorden van Engeland. De autoriteiten verzekeren inwoners volgens de BBC dat ze ondanks de lockdown hun huizen mogen verlaten als sprake is van een noodsituatie.

Verbaasd

Op sociale media spreken zeggen mensen dat ze verbaasd zijn over de combinatie van extreme weersomstandigheden. Britse media delen beelden van ondergelopen straten en mensen die door een sneeuwstorm ploeteren. In Wales moeten volgens Sky News alle inwoners van het dorp Bangor-on-Dee een veilig heenkomen zoeken. De politie heeft mensen daar opdracht gegeven naar een school te gaan en daar te wachten op redding.

Het slechte weer houdt vermoedelijk de hele dag nog aan. In het noorden kan in totaal zo'n 30 centimeter sneeuw vallen. Het noordwesten van Wales krijgt de meeste regen te verduren. Daar is tot maar liefst 20 centimeter neerslag vallen.

Storm: hoe zit het ook al weer?

Windkracht 9 is weliswaar stormkracht, maar was er bij ons nu sprake van een officiële storm? Hoe dat allemaal in elkaar zit legt Amara je uit in deze video:

Weekend toenemende kans op sneeuw

Het weer staat onder invloed van een actieve depressie die vandaag de Noordzee optrekt en het weer niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen stevig in de greep heeft. Er trekken steeds weer nieuwe storingen omheen die het weer ook in Nederland af en toe in de greep krijgen. Omdat de bovenlucht daarbij steeds kouder wordt neemt met name in het weekend ook de kans op winterse neerslag toe. Dan kan het weer sneeuwen.

Vandaag blijft het weer in Nederland onstuimig met aan zee een harde tot stormachtige wind en in de kustgebieden nog steeds zware windstoten. Het weerbeeld zelf ziet er vriendelijk uit, met nu en dan zon en alleen in de kustgebieden nog een enkele bui. Was het vannacht erg zacht met temperaturen tijdelijk tussen 10 en 13 gaden, vanmiddag bevinden we ons in koudere lucht en wordt het niet warmer dan ongeveer 8 graden.

Vanavond en vannacht regen

Vanavond en vannacht valt tijdelijk regen bij ongeveer 4 graden, maar morgen ziet het er opnieuw vriendelijk uit. Er is dan flink wat zon, het blijft op de meeste plaatsen droog en de wind neemt heel langzaam af. Het wordt daarbij in de middag ongeveer 7 graden.

Het weekend verloopt guur met af en toe winterse buien. Komt de temperatuur in de nachten dichtbij het vriespunt, overdag wordt het rond 4 of 5 graden. Als een buiencluster overtrekt kan het regionaal even wit worden, maar de sneeuw smelt ook snel weer weg.

Ook begin volgende week is het vrij koud en valt af en toe een winterse bui.

ANP/Weer.nl