Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 4-3-2021

We hebben inmiddels afscheid genomen van de warmte, maar ook met de rust is het binnenkort even voorbij. Na een rustig weekend breekt een flink wisselvallige periode aan.

Dat het met het weer in deze tijd alle kanten op kan gaan, hebben we de afgelopen tijd wel gezien. Hevige kou, extreme warmte, we hebben het allemaal gehad. Wel was het bijna altijd erg rustig, omdat hogedrukgebieden bijna voortdurend aan zet zijn geweest.

Vorig jaar elke week storm

Hoe anders was dat vorig jaar in deze tijd: toen hadden we bijna elke week een storm. Je herinnert je Ciara en Dennis misschien nog wel. Zo bont wordt het voorlopig nog niet, maar vanaf volgende week komt er wel weer wat reuring in de atmosfeer. Daar gaan wij het nodige van merken.

Hogedruk zakt weg

Komend weekend is er nog weinig aan de hand. Nog steeds hebben we te maken met een hogedrukgebied dat over ons heen schuift. Het levert vooral heel rustig weer op. Zaterdag is er nauwelijks wind, zondag is die hoogstens matig. Het is fris en ook in de nachten kan het flink afkoelen. Wel zien we zondag de hogedrukkern langzaam afzakken naar zuidelijke richting, en daarmee wordt bij ons de weg weer eens vrijgemaakt voor de zuidwestelijke stroming die wij zo goed kennen.

Lopende band is terug

Vanaf woensdag dendert daarbij ook even nog de straalstroom pal over ons land – een band met hele hoge windsnelheden, hoog in de lucht – die de (natte) boel nog wat aanjaagt. Er ontstaat zo een soort lopende band van storingen. Het resultaat bij jou op de grond: wind, wolken, en regen. Ook is het even gedaan met de grote temperatuurschommelingen. In de nachten blijft het ruim boven nul en overdag krijgen we met 8 a 9 graden redelijk gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar. Maar vooral het flink wisselvallige weer zal even wennen zijn.

Guur

Maandag arriveert een eerste storing, waaruit vooral in het noorden wat regen zal vallen. Verder is er dan nog niet al te veel aan de hand. Dinsdag komt de volgende regenzone al weer langs. Veel meer regen volgt in de nacht naar woensdag, en ook donderdag overdag, zo lijkt de timing nu. Geholpen door die straalstroom brengen storingen serieuzere neerslaghoeveelheden onze kant op. Omdat intussen de bovenlucht ook een stuk kouder is geworden, kan hier ook hagel of natte sneeuw tussen zitten. Tel daar nog een harde zuidwestenwind bij op, en je hebt een paar ronduit gure dagen te pakken.

Aan het eind van volgende week lijkt het bovendien nog niet voorbij met de wisselvalligheid, al lijken zowel de wind als de neerslagintensiteit iets minder te worden. Duidelijke signalen voor grote veranderingen zijn er op dit moment nog niet. De terugkeer van het lenteweer laat dus vooralsnog nog even op zich wachten.

Bron: weer.nl