Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 07-12-2022 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen er enkele buien voor. Met name in het noorden is er kans op mist. Er is weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matig tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het noordwesten.

Komende nacht komen er enkele buien voor en is er in het zuidoosten kans op mist. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. Landinwaarts is de wind zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het westen. Aan zee is de wind noord tot noordwest en vrij krachtig, 5 Bft., in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

In een noordelijke stroming trekt een tweetal zwakke koufronten over het land. Het tweede koufront ligt actueel boven het Waddengebied en wordt op de voet gevolgd door een hoogtetrog. Na passage hebben we over het algemeen te maken met OCC (open cell convection). Op woensdag wordt de stroming geleidelijk meer west tot noordwest, als een sturend laag boven Scandinavië langzaam zuidwaarts beweegt. Een tweede hoogtetrog bereikt woensdagavond het noordoosten van de FIR en ligt donderdagmiddag boven het Waddengebied. Deze hoogtetrog is gevuld met koude, droge lucht (T500 < -35°C). Hierdoor verdwijnt de OCC-structuur. In deze luchtsoort hebben we vaak te maken met enkele kortgolvige troggen, waarbij de buien meer samenklonteren. Dit is met name het geval in de nacht naar donderdag en donderdagochtend.

Boven Groenland is een blokkerend hoog aanwezig, met een negatieve NAO-fase tot gevolg. Tegenhanger is een (hoogte)laag boven Scandinavië dat zich in de tweede helft van deze week naar het Noordzeegebied verplaatst. Een ander laag bij Portugal trekt eind van deze week zuid van de Alpen langs naar Oost-Europa. Hierdoor komt ons land van een (noord)westelijke stroming vanaf vrijdag een aantal dagen in een zadelgebied terecht, in de koude lucht. In de loop van de volgende week lijkt zich een meanderende westelijke stroming in te stellen, met onze omgeving overwegend in de polaire lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komen er buien voor. Af en toe klaart het even op. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het noordwesten. In het Waddengebied kan de wind soms krachtig zijn, 6 Bft.. Morgenmiddag zijn er buien. Er is een kleine kans op natte sneeuw en soms schijnt de zon even. De maximumtemperatuur komt uit rond 6°C. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. In het zuiden is er weinig wind. Morgenavond blijven er buien voorkomen. Er komt weinig wind te staan, alleen in het noorden en aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Ook donderdag komen winterse buien voor. Tijdens een felle bui kan het flink sneeuwen en het lokaal eventjes wit worden. Daarna dooit eventuele sneeuw weer snel weg, want de middagtemperatuur komt uit op 3°C of 4°C. In de loop van de middag nemen de buien in aantal en felheid af. De wind is matig, 3-4 Bft., en waait uit het westen of zuidwesten.

Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog. Mogelijk start de dag regionaal met mist. Verder is er een mix van wolkenvelden en af en toe zon. In het noordwesten van het land is kans op een enkele winterse bui. Het wordt 1°C tot 4°C met de laagste maxima in het zuidoosten en de hoogste temperaturen op de Waddeneilanden.

In het weekend is er veel bewolking en slechts af en toe zon. Veel neerslag staat er niet op het programma, maar als er iets valt is er wel grote kans op (natte) sneeuw. De maxima komen uit tussen 0°C en 3°C met de hoogste temperaturen in het westen van het land. In de nachten komt het op uitgebreide schaal tot vorst.

Ook na het weekend lijken we vrij koud decemberweer te houden met maxima iets boven en minima iets onder het vriespunt. Ter vergelijk: middagtemperaturen van 6°C of 7°C en minima rond 2°C zijn gebruikelijk in de eerste helft van december.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Waarschijnlijk verandert er in eerste instantie weinig. Later in de periode neemt de kans op een zachter en wisselvalliger weertype toe naar 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema