Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 7-4-2021

Nu de rook van de sneeuw een beetje is opgetrokken, rijst natuurlijk de vraag wanneer de lente weer terugkeert? Want hoe bijzonder het ook was, de meeste mensen kunnen niet wachten totdat de lente van dit jaar de draad van vorige week weer oppakt.

We zullen nog even geduld moeten hebben, zo blijkt uit de weerkaarten van vandaag, maar een beetje hoop is er zeker wel. Vooral vanaf de tweede helft van de volgende week zien we de temperaturen geleidelijk weer naar normalere waarden stijgen en verschijnen ook weer warme opties in de berekeningen. Ook laat de zon zich vaker zien. Voordat het zover is, gaan we eerst wel een weekend in waarin de volgende complexe weerssituatie zich lijkt aan te dienen.

Is het vanavond, de komende nacht en morgen op de meeste plaatsen droog met de komende nacht tijdens opklaringen lichte vorst en morgen bij een afwisseling van wolken en zon temperaturen tussen 8 en 10 graden, vanaf vrijdag zien we op de weerkaarten een drukverdeling ontstaan die in de verte wel een beetje lijkt op die, die in februari tot sneeuwstorm Darcy leidde.

Koude en warme lucht botsen boven Nederland

Terwijl op de Oceaan een hogedrukgebied ligt dat met noordelijke winden een nieuwe hoeveelheid koude lucht naar onze omgeving op transport zet, stuurt een lagedrukgebied ten westen van Portugal met zuidelijke winden een hoeveelheid veel warmere lucht in onze richting. Tijdens het weekend botsen die twee luchtsoorten boven Nederland op elkaar. Er ontstaat dan een actieve regenzone en volgens sommige modelberekeningen zijn er opnieuw ook sneeuwkansen.

De voorste begrenzing van de koude lucht komt vrijdag overdag boven het noorden van Nederland aan. Daar raakt het dan bewolkt en kan al een klein beetje regen vallen. In de rest van het land is het droog en komt de zon er ook af en toe door. Er waait een matige zuidwestelijke wind. Wordt het onder de wolken in het noorden niet warmer dan ongeveer 8 graden, in het midden en zuiden kan het kwik tot tussen 10 en 13 graden oplopen en is het dus iets zachter.

Veel regen

Zaterdag lijkt de situatie zich verder toe te spitsen. Terwijl de voorste begrenzing van de koude lucht ergens boven het noorden van het land blijft slepen, komt de voorste begrenzing van de warme lucht via het zuiden het land binnen. De botsing tussen de twee luchtsoorten is dan een feit. Op de grens vormt zich een actieve regenzone die zaterdag vooral in de middag en in de avond vanuit het zuiden voor flink wat regen gaat zorgen. Er steekt dan een matige, aan zee vrij krachtige noordoostenwind op en de temperaturen schommelen tussen 7 graden in noorden en 10 in Limburg.

Zondag ligt de overgang eerst boven het noorden van het land, maar beweegt dan langzaam naar het zuidoosten terug om dan later op de dag opnieuw te activeren als er een storing doorheen naar het noordoosten trekt. Waar dit actieve deel van de regen precies terecht zal komen, is nog niet helemaal duidelijk. Ieder computermodel heeft daar nu nog zijn eigen idee over. Wel brengt de noordoostelijke wind de koudere lucht dieper het land in. Met temperaturen van zo’n 7 of 8 graden is het al niet warm, maar in intensieve neerslag zou het kwik verder kunnen dalen. Er zijn modelberekeningen die het dan in delen van het land ook tot (natte) sneeuw laten komen. Dit is wel erg onzeker.

Na het weekend verbeterend

Na het weekend lijkt het hogedrukgebied, dat al die tijd boven de Oceaan ten westen van Ierland ligt, langzaam in onze richting op te schuiven en dus belangrijker te worden voor het weer bij ons. De regenkansen nemen dan af en de zon speelt langzaamaan een wat grotere rol, al blijven er ook nog steeds wolkenvelden over. Zijn de temperaturen tot en met dinsdag met waarden tussen 8 en 11 graden nog gematigd, vanaf woensdag lijkt de stijging er wat beter in te komen en komen we eindelijk weer op kwikstanden uit die normaal zijn voor deze fase van april.

Vanaf volgende week donderdag zien we ook weer opties met echt lenteweer in de berekeningen. Dan zet de zuidelijke wind wat duidelijk door, maar zou het door de hogere temperaturen ook weer tot een paar forse buien kunnen komen. Het zijn tegelijkertijd de wat koudere opties met noordoostelijke winden die juist weer wat meer zon met zich meebrengen. We blijven het weer van het komende weekend en dat in de week erna de komende dagen natuurlijk met aandacht volgen.

Bron: weer.nl