Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 7-4-2021

Grote delen van Nederland zijn vandaag in een witte wereld wakker geworden. Een gebied met sneeuw, in het westen van het land ook regen en sneeuwbuien die gisteravond al waren overgetrokken, waren de brengers van de sneeuw.

Vooral in het oostelijke twee derde deel van het land was het vanochtend wit. Op veel plaatsen was tussen 1 en 3 centimeter gevallen, in het oosten met de buien van gisteren erbij hier en daar al 5 centimeter. Omdat het sneeuwgebied later in de ochtend nog over het zuidoosten van het land zou trekken en de neerslag daar volledig in de vorm van sneeuw viel, is er in het oosten van Brabant en in Limburg plaatselijk meer dan 5 centimeter omlaag gekomen. In de heuvels van Limburg, waar gisteren plaatselijk al tussen 5 en 7 centimeter lag, is de hoeveelheid zelfs lokaal tot boven 10 centimeter opgelopen. Het drielandenpunt op de Vaalserberg meldde vanochtend 15 centimeter, de grootste hoeveelheid in april sinds 1978. Daarmee is dit voor april wel een heel bijzondere situatie.

Foto gemaakt door Arjan Ehler

Stiphout. Het ziet er bijzonder uit in Stiphout bij Helmond, zo op 7 april.

Sneeuw smelt wel weg

Omdat na de sneeuwzone wat zachtere lucht binnenstroomt, smelt de sneeuw op de meeste plaatsen wel snel weer weg. Dat is jammer, want in Nederland wordt de officiële meting pas om 10 uur in de ochtend gedaan. Daarmee zal niet alle sneeuw uiteindelijk in de boeken terechtkomen. De aanwezige sneeuw in het oosten en zuidoosten maakt de beste kans om geregistreerd te worden. Zou De Bilt om 10 uur nog een gesloten sneeuwdekje hebben, wat niet de verwachting is, dan zou het daar voor het eerst sinds 1978 zijn. Gisteren lag er al voor het eerst sinds 1999 in april weer een gebroken sneeuwdek.

Video

De zone met neerslag trekt in de loop van de ochtend dus via het zuidoosten het land uit. Erachter volgen nog een paar buien, vooral met regen, maar in het binnenland kan er in zwaardere buien ook nog wel hagel of natte sneeuw tussen zitten. Tussen de buien door laat in de loop van de dag ook de zon zich weer zien. De westelijke tot noordwestelijke, in het binnenland eerst zuidwestelijke wind, is aan zee eerst nog af en toe stormachtig met daar ook kans op zware windstoten. In de loop van de dag neemt de wind echter geleidelijk af. Het wordt vanmiddag uiteindelijk 7 graden.

Komende nacht lichte vorst

Vanavond en de komende nacht wordt het op de meeste plaatsen droog en zijn er opklaringen. In het binnenland gaat het licht vriezen en omdat er maar weinig wind is, zou het op de koudste plekken zomaar tot -3 of -4 graden kunnen afkoelen. Aan de grond is het dan nog iets kouder. In de kustgebieden lijken de temperaturen meestal een paar graden hoger te blijven.

Er ligt zo'n 6 centimeter sneeuw in Stiphout. Foto: Arjan Ehler.

Morgen wordt droog weer verwacht en hebben we een afwisseling van wolken en zon. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen zijn met waarden tussen 7 en 10 graden wat hoger dan vandaag. Ook vrijdag zien we de zon af en toe, al drijven ook weer wolkenvelden over waaruit in het noorden een beetje regen zou kunnen vallen. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en het wordt van noord naar zuid tussen 8 en 12 graden.

Weekend regenachtig en koud

In het weekend komen we opnieuw in het overgangsgebied tussen koude lucht bij ons en warmere lucht boven Centraal-Europa te liggen. In die overgangszone vormt zich een wolkengebied met regen dat enige tijd boven Nederland lijkt te gaan slepen. Zowel de zaterdag als de zondag zien er op veel plaatsen dan ook regenachtig uit, waarbij de meeste regen in de zuidoostelijke helft van het land lijkt te vallen, terwijl het noordwesten de grootste kans op droge perioden en nog een beetje zon maakt. Beide dagen lijkt het niet warmer dan 7 of 8 graden te worden. En zo houdt het voor april teleurstellende weer voorlopig aan, waarschijnlijk ook in de eerste dagen van de nieuwe week.

Bron: weer.nl