Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 01-06-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend begint met veel bewolking. In de loop van de ochtend breekt de zon vooral in het zuidoosten op steeds meer plekken door. Het blijft droog. De noordelijke wind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag is er in de noordelijke helft van het land veel bewolking met af en toe zon, verder naar het zuiden is het vrij zonnig. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het Waddengebied tot 22°C in het zuidoosten. Vanavond is het in het noorden en midden vrij bewolkt, in het zuiden is het zonnig. De wind is noordelijk en matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht blijft het droog. De temperatuur daalt naar ongeveer 8°C. De noord- tot noordwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied met het centrum ten zuiden van IJsland verandert weinig van plaats. Vanuit het hoog is er een goed doorstroomde rug boven de Britse Eilanden richting het noorden van ons land. Boven ons aandachtsgebied is de stroming noord- tot noordoostelijk en is de grenslaag enigszins vochtig. Een inactief OZO-WNW georiënteerd koufront ten noorden van de Wadden trekt vandaag zuidwaarts over ons land. Daarachter wordt de aangevoerde lucht wat droger. Vrijdag overdag schampt een occlusie het noordoosten van het land.

Een hoog zuid van IJsland verandert de komende dagen nauwelijks van plaats en heeft een uitloper naar het noorden van Polen. Bij de Azoren is de luchtdruk relatief laag. Bij ons is de aanvoer vanuit noord tot noordoost. In de tweede helft van de volgende week dringt het Azorenlaag langzaam op naar het zeegebied ten noordwesten van Portugal, terwijl het hoog zich naar de Noorse Zee verplaatst. Hierdoor wordt de wind geleidelijk meer noordoost of zelfs oost. In de tweede decade van juni blijft het patroon geblokkeerd met waarschijnlijk tijdelijk weer een meer noordelijke aanvoer.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is de zon eerst maar af en toe te zien. In de loop van de ochtend krijgt de zon steeds meer ruimte. Het blijft droog bij een overwegend matige noordenwind, 3-4 Bft.. Morgenmiddag zijn er perioden met zon. In het zuiden is het zonnig. Het blijft droog. Het wordt maximaal 16°C op de Wadden tot rond 21°C dieper landinwaarts. De noordenwind is boven land matig, 3-4, langs de zuidwestkust af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond zijn er flinke perioden met zon en is het droog. De noordoostenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag voert een noordoostelijke wind opnieuw warmere lucht naar ons land waardoor de temperatuur flink oploopt. Het wordt 18°C in het noorden tot lokaal 25°C in het uiterste zuidoosten. Hierbij schijnt de zon in heel het land uitbundig.

Zondag is het nog droog met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur komt uit tussen 16°C en 23°C. Ook de dagen daarna verlopen de dagen droog en vaak zonnig. Hoe warm het dagelijks wordt is afhankelijk van de windrichting. Bij een wind meer uit noordelijke richtingen is het koeler met vaker bewolking. Bij noordoost is het warmer en zonniger. Neerslag valt er de komende tijd niet.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 90%) op een voortzetting van het droge weertype. Het wordt waarschijnlijk warmer, de kans op zomerse temperaturen neemt toe naar ca. 40%. Pas in de tweede helft van de verwachtingsperiode neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe naar 20-30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema