Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-03-2023

Afgelopen nacht trokken zware onweersbuien over het zuiden, midden en oosten van de Verenigde Staten. Daarbij kwam het in de staat Mississippi tot een zware tornado die aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Enkele plaatsen ten noorden en noordwesten van de hoofdstad Jackson zijn compleet verwoest.
Gisteren liep de temperatuur in delen van Mississippi op naar een tropische 30 graden, een stuk hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Niet alleen was de aangevoerde lucht vanaf de Golf van Mexico erg warm, ook de luchtvochtigheid was zeer hoog. Koelere en drogere lucht probeerde vannacht terrein te winnen, met op het grensvlak van de twee luchtsoorten de formatie van zware onweersbuien en dus een hevige tornado.

Totale verwoesting

De verwoesting op plekken waar de tornado is overgetrokken is enorm. Bijna niets meer staat overeind, zo laten de eerste beelden tijdens daglicht zien. Op basis van de schade lijkt sprake te zijn geweest van windsnelheden (ruim) boven 250 km/h. Veel inwoners werden verrast of lagen al te slapen toen de zware tornado laat in de avond arriveerde. Het voorlopige dodental staat op 23.

Twitter

De omstandigheden voor de formatie van zware onweersbuien en tornado's waren gisterenavond zeer gunstig, met name in de staten Louisiana en Mississippi. Door de warme en vochtige lucht was veel energie aanwezig, maar nog belangrijker was de dynamiek in de atmosfeer. Op het grensvlak tussen de twee luchtsoorten waren zowel de windsnelheid- als richting sterk variabel op verschillende hoogtes. Daardoor konden de buien gaan roteren en vormde zich een tornado.

Hoogtepunt tornadoseizoen in mei

De meeste tornado's in de Verenigde Staten ontstaan in de maand mei, wanneer in het (hoge) noorden nog koude lucht aanwezig is maar de zwoele lucht vanuit het zuiden terrein wint. In de eerste drie maanden van het jaar komt het gemiddeld tot ongeveer 180 tornado's, maar dit jaar staat de teller al op 281.

De tornado van afgelopen nacht zal zeer waarschijnlijk worden geclassificeerd als een F3-tornado of hoger. De Fujita-schaal voor de classificatie van tornado's loopt van F0 tot F5. Meer dan 90% van de tornado's valt in de categorieën F0 (minimale schade), F1 (matige schade) of F2 (grote schade). Zo'n sterke tornado als afgelopen nacht met desastreuze gevolgen is dus een uitzondering.

In Nederland ontstaan gemiddeld 2 tot 3 tornado's (windhozen) met F0-kracht per jaar. Een tornado met F1-kracht komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.

Bron: weer.nl