Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-03-2023

Het blijft voorlopig zeer wisselvallig, met vrijwel dagelijks buien en soms een regenperiode tussendoor. In buienperioden komt de zon er geregeld door, met name in de kustgebieden. Begin volgende week volgen enkele koude dagen met een gure noordwestenwind en buien die behalve met regen ook met hagel en natte sneeuw gepaard kunnen gaan.
 
De wisselvalligheid ontstaat in het grensgebied tussen koude lucht in het noorden en de veel zachtere in onze omgeving. Vanaf zondag komt de koude lucht weer naar het zuiden en dan gaat het kwik ook in Nederland enkele dagen lang flink omlaag.

Vandaag lopen de temperaturen uiteen van 13 graden in het noordwesten tot ongeveer 16 graden in het zuidoosten. Wolken en de zon wisselen elkaar af en vooral in de zuidoostelijke helft van het land vallen geregeld buien. In het westen en noorden is het vaker droog en komt de zon er beter door. Bij dit alles waait een matige, aan zee krachtige en eerst soms nog harde zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Volgende storing

Vanavond en de komende nacht trekt en volgende storing van zuidwest naar noordoost over. Het is dan bewolkt en er worden opnieuw perioden met regen verwacht. Af en toe kan het flink plenzen. Op veel plaatsen valt tussen 5 en 15 millimeter regen. Koud wordt het niet, de temperaturen dalen niet verder dan tot gemiddeld 9 graden.

Morgen trekt de laatste regen in de vroege ochtend via het oosten weg. Daarna zijn er flinke perioden met zon. Vooral in het zuiden en oosten ontstaan later op de dag nieuwe buien die in de middag ook met onweer gepaard kunnen gaan. Het westen en noorden maken daarbij net als vandaag de grootste kans op droog weer. Daar laat ook de zon zich het vaakste zien. In de gebieden met buien kunnen de regenhoeveelheden ondertussen flink oplopen. De zuidwestenwind is aan zee krachtig en het wordt 12 tot 15 graden.

Twee lagedrukgebieden

In het weekend bepalen twee lagedrukgebieden het weer. Het eerste trekt zaterdag over de Noordzee in de richting van Zuid-Scandinavië. Het brengt voor ons een flinke portie wind met zich mee en opnieuw talrijke buien. Ook zaterdag kunnen die in de loop van de dag lokaal met onweer gepaard gaan. De westelijke tot zuidwestelijke wind is aan zee krachtig tot hard en de temperaturen komen tussen 10 en 13 graden uit. Het is daarmee minder zacht dan vandaag en morgen, maar nog steeds relatief warm voor maart.

Zondag trekt een nieuw lagedrukgebied over België naar het oosten. Het bijbehorende regengebied bereikt het zuiden al in de ochtend, in de middag kan het ook in het midden van het land een tijdje regenen. Het noorden heeft de beste papieren voor een grotendeels droge dag. Daar kan ook de zon zich nog even laten zien, op andere plaatsen is het bewolkt. De wind draait naar het noordoosten en voert koudere lucht aan. Wordt het in de ochtend nog 9 of 10 graden, in de regen gaat het kwik omlaag.

Begin volgende week koud

Begin volgende week wordt het een tijdje koud. Met een naar noordwest draaiende wind komt veel koudere lucht het land binnen. Maandag en dinsdag trekt daarin bovendien een flink aantal buien mee, die behalve regen ook hagel en natte sneeuw met zich mee kunnen brengen. Overdag wordt het een graad of 8, in de nachten komt het kwik dichtbij het vriespunt uit. Verder maakt de sterke wind het guur buiten.

Ook woensdag is het nog vrij koud, maar verdwijnen de buien langzaam naar de achtergrond. Vanaf donderdag zit er een stijging van de temperaturen in de weerkaarten, al is dat op dit moment nog niet helemaal zeker. Het lijkt ook dan echter wisselvallig te blijven.

Bron: weer.nl