Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 19-09-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en komen vooral in het noorden en midden buien voor, mogelijk met onweer. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Langs de noordwestkust zijn daarbij enige tijd zware windstoten mogelijk van 75-85 km/uur.

Komende nacht trekken er enkele pittige buien over het land, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig, 3-4 Bft.. Aan zee en boven het IJsselmeer staat een krachtige wind, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee gaat op in een complex laag boven het noordwesten en noorden van Europa. Bijbehorende occlusies trekken vanavond en vannacht over ons land oostwaarts, op nadering van een grootschalige hoogtetrog. Na passage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd en is er sprake van kustconvergentie. Dinsdagochtend passeert een goed doorstroomde rug. Dinsdagmiddag trekt een kleine randstoring via Schotland naar de Noordzee. Bijbehorend warmtefront schampt daarbij het noorden van het land.

Er is sprake van een zonale stroming waarbij lagedruksystemen noord van ons land langs bewegen en fronten ons land passeren. Vrijdag 22 september zakt een lagedrukgebied uit tot boven het zuiden van Engeland waardoor er in onze omgeving sprake is van een zuidelijke stroming, dit laag trekt opvullend over onze omgeving waarna vanaf zaterdag 23 september hogedruk gedurende de rest van de periode meer invloed krijgt op onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt de zon af en toe en komt er slechts plaatselijk een bui voor. De zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig boven land, 4-5 Bft.. Aan zee en boven het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Morgenmiddag wordt de bewolking dikker en in de noordwestelijke helft gaat het regenen. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De zuidwestenwind is vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar hard en mogelijk stormachtig, 7-8 Bft., met zware windstoten. Morgenavond is het bewolkt met in de noordwestelijke helft af en toe regen. In de rest van het land blijft het overwegend droog. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft., met zware windstoten. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is een droge dag in een wisselvallige periode en een prima dag voor buitenactiviteiten. Er is een mix van zon en wolkenvelden, maar er staat nog wel een stevige zuidwestenwind. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee krachtig en in het noordwestelijk kustgebied en bij de Waddeneilanden is de zuidwester hard, 6-7 Bft.. De temperatuur stijgt naar 21°C tot 24°C met de hoogste waarden in het zuiden en zuidoosten.

Donderdag overheerst de bewolking en vanuit het westen volgt buiige regen ofwel regen met een wisselende intensiteit. Daarbij is ook onweer mogelijk en lokaal valt veel neerslag. De matige tot aan zee krachtige zuidenwind, 4-6 Bft., neemt gedurende de dag in kracht af. De temperatuur komt in de middag uit op 20°C tot 22°C, langs de oostgrens kan het nog een graadje warmer worden.

Ook vrijdag en zaterdag draait het om stevige buien en vooral in de kustgebieden is kans op veel neerslag. Verder landinwaarts blijft het zeker niet droog, maar is het wel minder nat. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt af naar matig, 3-4 Bft., en het wordt ook minder warm. Vrijdag is het nog 18-19°C, zaterdag is het niet veel warmer dan 17°C of 18°C. Daarmee is de temperatuur heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Vanaf zondag nemen de neerslagkansen duidelijk af en schijnt ook vaker de zon. Ook de temperaturen zullen weer stijgen en vanaf volgende week maandag is het weer 20°C tot 23°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een droog weertype is vrij groot (70-80%).

Meteo Delfzijl - Geert Molema