Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-1-2021

De extremen blijven zich maar opstapelen in Spanje. Geholpen door de ongekende sneeuwdump zijn het nu ook de temperaturen die het land compleet in de greep houden. Afgelopen nacht beleefde Spanje de koudste nacht in 20 jaar.

De ‘ola de frio’, de koudegolf waar Spanje al een paar dagen onder gebukt gaat, beleefde vannacht een nieuw hoogtepunt. Of liever: een dieptepunt, want de minimumtemperaturen daalden vanochtend vroeg tot uitzonderlijke diepvrieskou. Rond zonsopgang werd in de stad Bello, in de provincie Teruel, een temperatuur van -25,4 graden gemeten.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet heeft Spanje sinds de beroemde koudegolf van 2001 niet zo’n koude nacht beleefd. De stad Bello was namelijk niet de enige plaats die zo koud werd. Op maar liefst 5 meetstations kwam de temperatuur lager dan 20 graden onder nul. De top-10 koudste stations kwamen allemaal onder -16 graden uit. Vooral in de regio’s ten noordoosten van Madrid was de kou extreem.

Madrid

Ook voor Madrid zelf was het weer een bijzondere nacht. Niet alleen zit men nog steeds met een laag sneeuw die ze met man en macht proberen op te ruimen, de temperaturen bemoeilijken de situatie ook in de hoofdstad flink. Midden in de miljoenenstad daalde het kwik afgelopen nacht tot -7,4 graden. In iets meer open delen van de stad werd het op diverse plaatsen tegen de 10 graden onder nul. Op het vliegveld Barajas, aan de rand van de stad, werd zelfs -13,2 gemeten. De recordwaarden, die veelal stammen uit 1945, werden niet bereikt, maar erg ver zaten de Spanjaarden daar vanochtend niet vanaf.

Sneeuw 'helpt'

De sneeuwval van vorige week heeft een grote bijdrage in het sterke afkoelen. Omdat de sneeuw overdag de warmte van de zon weerkaatst, kan de temperatuur van de grond nauwelijks stijgen. Daarbij heeft koude lucht de neiging om zich in dalen of valleien op te hopen, waardoor op die plekken de temperaturen extreem laag kunnen uitvallen.

Einde in zicht?

Vanaf vandaag lijkt het extreemste weer voorbij te zijn. Op weg naar het weekend beginnen de thermometers voorzichtig terug te keren naar de normale winterposities. Wel blijft het nog wel een paar dagen vriezen. Daarmee zal de sneeuw maar langzaam verdwijnen, en mogelijk soms veranderen in een dikke ijslaag, en dus nog lang voor overlast zorgen.

Bron: weer.nl