Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update: 27-01-2021 om ± 21:30 uur

14

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en trekt een gebied met regen en motregen van noordwest naar zuidoost over het land. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. In de avond trekken er weer enkele buien over. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De matige tot vrij krachtige, 5 langs de kust krachtige wind, 6 Bft., is aanvankelijk zuidwest, maar draait gedurende de dag naar west tot noordwest en neemt daarbij geleidelijk in kracht af. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en kan aanvankelijk nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur varieert van iets boven het vriespunt landinwaarts tot 5°C vlak aan zee. De west tot noordwestenwind is matig, 3-4, vlak aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een gordel van hoge druk strekt zich uit van de Azoren via het midden van Frankrijk richting het Alpengebied. In een WZW-lijke stroming wordt onder een subsidentie-inversie op 3000-4000 voet tamelijk vochtige lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen trekt vandaag zuidoostwaarts richting de Baltische Staten. Het bijbehorende warmtefront ligt om 05 UTC boven de Wadden en het het koufront volgt aan in de tweede helft van de ochtend, we beschouwen het als een frontale zone. Het geheel trekt zuidoostwaarts over het land en het koufront verlaat het uiterste zuidoosten aan het begin van de avond. Na passage krijgen we te maken met een vrij stevige noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Vrijdag versterkt het hoog zich weer en het centrum komt boven de Golf van Biskaje te liggen, een bijbehorende Z-N georienteerde rug beweegt vrijdagmiddag van west naar oost over ons land. Tegelijkertijd beweegt een lagedrukgebied via IJsland richting de Noorse Zee, het bijbehorende warmtefront bereikt de westkust aan het einde van de avond, waarna we in beduidend zachtere maritiem tropische lucht geraken.

Vrijwel de gehele periode bevinden we ons aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje of ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Lagedrukgebieden bewegen steeds via Scandinavie oostwaarts. Met de passage van diverse frontale systemen bevinden we ons afwisselend in maritiem polaire lucht en maritiem tropische lucht. Belangrijkste punt van aandacht is de randstoring die maandag mogelijk over de Noordzee richting Denemarken trekt, hierbij kan een venijnig windveld zitten. Ook op de langere termijn lijkt er in dit patroon weinig verandering te komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zou er in het zuidoosten lokaal mist kunnen voorkomen. Verder zijn er in het zuidwesten wolkenvelden, elders is er aanvankelijk redelijk wat ruimte voor de zon. Het blijft droog. In de loop van de middag neemt de bewolking geleidelijk toe en in de tweede helft van de avond kan er in het westen lokaal lichte regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond de 8°C. De wind draait geleidelijk van west tot noordwest naar zuidwest en is matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag wordt een overwegend bewolkte dag met af en toe wat regen of motregen. Aan zee kan in de loop van de middag even de zon doorbreken. Het is zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 10 tot 12°C. Middagtemperaturen van 5 of 6°C zijn gebruikelijk eind januari. Er waait een stevige westenwind. Aan de kust is de wind krachtig tot soms hard, 6-7 Bft..

Zondag verloopt grotendeels droog met in de ochtend meer zon dan in de middag. Het wordt 7 tot 9°C bij een matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen. In de avond en nacht naar maandag neemt vanuit het westen de kans op regen toe. Ook draait de wind naar zuidwest en trekt flink aan.

Maandag wordt een onstuimige dag. Vooral aan zee kan de wind fors uitpakken. Er is zelfs een kleine kans op noordwesterstorm. Het weerbeeld bestaat verder uit wolken en regen. Later op de dag gaat het weerbeeld over op een mix van opklaringen en buien. Bij deze buien is ook winterse neerslag mogelijk. De maxima liggen rond 7°C, maar door wind en buien is de gevoelstemperatuur fors lager.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met dagelijks regen en af en toe zon. De nadrukkelijk aanwezige wind zit in de westhoek en met maxima rond 8°C is het aan de zachte kant voor begin februari.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema