Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-05-2022

Met een zomers weekend in aantocht, is het weerbeeld vandaag nog enigszins wisselend. Een uitloper van een zwakke storing trekt met een paar wolkenvelden over. Daarna breekt de zon door, maar ontstaan ook stapelwolken waaruit zich in het noorden een heel klein buitje zou kunnen vormen. Aan zee waait een straffe zuidwestenwind.

De temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 16 graden in het noordwesten tot 22 graden, plaatselijk in het zuiden van Limburg. Later vanmiddag breekt de bewolking en komt de zon er steeds beter door. Vanavond en de komende nacht lijkt het overal helder te worden. Bij een dan langzaam afnemende wind dalen de temperaturen op de koudste plekken tot ongeveer 8 graden, aan zee wordt het niet kouder dan 11 graden.

Fraai weekend

In het weekend staat het weer onder invloed van een hogedrukgebied dat over de Noordzee naar het noorden trekt. Morgen wordt een fraaie dag. De zon schijnt bijna maximaal, alleen wat gehinderd door hoge sluierbewolking en in de middag een enkele platte stapelwolk. In tegenstelling tot vandaag is er nauwelijks wind, alleen aan zee kan een windje van zee opsteken. De temperaturen komen in de middag uit tussen een graad of 18 in het noordwesten en rond 25 graden in het uiterste zuidoosten van het land.

Zondag warm

Zondag draait de wind naar oostelijke richtingen en voert warmere lucht aan. Het wordt dan 22 graden in het noordwesten en 29 graden, plaatselijk in het zuidoosten van het land. Opnieuw is er veel zon, maar later op de dag dringt vanuit het zuidwesten ook wat bewolking binnen. Die bewolking hoort bij een storing die over Engeland naar het noorden trekt. Er horen enkele regen- en onweersbuien bij. Ze lijken overdag nog buiten Nederland te blijven. In de avond maakt het zuidwesten wel kans op een (onweers)bui.

Maandag onweerskansen

Maandag trekt een klein lagedrukgebied over het land naar het noorden. Dat kan potentieel tot een paar fikse regen- en onweersbuien leiden. Omdat de storing nu in de vroege ochtend over het land wordt berekend, lijken we de grote klap te missen. De buien passeren dan op het moment dat de temperaturen het laagst zijn en kunnen daar niet veel energie uit halen. Later op de dag kan vooral in het zuidoosten opnieuw een bui ontstaan, maar dan is de warmste lucht het land uit. Na het wegtrekken van de buien in de ochtend wisselen wolken en de zon elkaar af. Het wordt tussen 20 en 25 graden.

Dinsdag en woensdag weer warm

Dinsdag en woensdag lijken opnieuw droge dagen te worden. Opnieuw draait de wind naar het oosten en wordt warmere lucht aangevoerd. Woensdag kan het in het zuiden alweer 28 graden worden. Vanaf donderdag neemt de buienkans opnieuw toe, kan het wederom tot onweer komen en lijken de temperaturen een duidelijke stap terug te doen.

Bron: weer.nl