Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 14-05-2022 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er is weinig bewolking en vannacht is er in het noorden en westen lokaal kans op een mistbank. De zuidwestelijke wind is boven land zwak tot matig, 2-3, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een lagedrukgebied boven de Noorse Zee en een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een rug boven ons land trekt de komende uren oostwaarts. Zaterdag beweegt het centrum van het hoog noordoostwaarts en komt aan het einde van de dag boven het Waddengebied te liggen. Zondagochtend verplaatst het centrum zich richting Denemarken en voert een zuidoostelijke stroming steeds warmere lucht aan. Een thermische vore ontstaat dan boven het westen van Frankrijk en Engeland.

Wanneer de rug van hogedruk die zich zondag nog boven onze omgeving bevindt noordoostwaarts beweegt komen we geleidelijk aan de oostflank terecht van een grootschalige hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan. Hoewel de actieve lagedrukgebieden aan de grond ten westen van Groot-Brittannië blijven, kunnen er toch enkele randstoringen vanuit het zuid(west)en naar ons land bewegen. De eerst zal maandag passeren, in combinatie met een kleinschalige hoogtetrog. In de aangevoerde warme (tropische) lucht gaat dit tot een onstabiele situatie leiden, waarbij de activiteit van de buien sterk afhankelijk zal zijn van de exacte timing en koers. Rond donderdag zien we opnieuw een randstoring of golvend koufront onze omgeving passeren of schampen, opnieuw met kans op een onstabiele setting. Vanaf vrijdag neemt de kans op een overgang naar een overwegend zonaal stromingspatroon met de dag toe. De kans op een west- tot noordwestelijke stroming en de aanvoer van maritiem polaire lucht lijkt dan het meest waarschijnlijk en storingen boven de Atlantische Oceaan kunnen ons dan makkelijker bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het zonnig en blijft het droog. In het noorden en oosten kunnen in de middag wel enkele stapelwolken ontstaan. De westenwind neemt af naar zwak, 1-2 Bft., en draait gedurende de dag naar een noordelijke richting. De maxima variëren van 18°C vlak aan zee tot 24°C in het zuidoosten. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het weerbeeld opnieuw vrij zonnig. Al zijn wel veel hoge sluierwolken te zien. Doordat de wind uit het oosten waait, warmt het snel op. Aan het einde van de ochtend is het overal 20°C of 21°C. In de middag wordt het 21°C tot plaatselijk 28°C. Zelfs op de stranden lijkt het door een wind vanaf het land een beetje op zomer. Als de thermometer op het weerstation De Bilt 25°C aangeeft is sprake van de eerste zomerse dag van het jaar. Het is prima weer om eropuit te trekken, houd wel rekening met de kracht van de zon. Voor mensen met last van hooikoorts is het droge, zonnige en warme weer niet prettig.

Maandag is een vrij warme, maar broeierige dag. De lucht is tamelijk vochtig en onstabiel, daardoor kunnen er verspreid over het land enkele buien ontstaan. Bij sommige buien is kans op onweer. Er zijn ook perioden met zon. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C en 26°C van noord naar zuid.

De dagen daarna is het licht veranderlijk en nog steeds vrij warm voor half mei. De zon schijnt elke dag geregeld, soms trekken wolken voorbij. Het blijft grotendeels droog. Slechts af en toe is een bui mogelijk.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op een overgang naar een wisselvallig en koeler weertype, met een dagelijkse neerslagkans van ca. 70% en temperaturen rond of iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema