Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2022

Hogedrukgebieden spelen dit jaar een hoofdrol in het winterweer. Ze liggen vaak dichtbij Nederland en op zo’n manier dat de zachte en vochtige lucht, waarmee ze door hun vrij zuidelijke ligging zijn gevuld, lange tijd bij ons blijft. Het heeft ons al meerdere perioden met saai, grijs, nevelig en soms mistig weer opgeleverd. Een natuurlijk ook relatief hoge temperaturen.

Het grappige is dat deze hogedrukgebieden vrijwel heel de winter in de lange termijnverwachtingen van het ECMWF aanwezig zijn geweest. Vanaf eind november al en ook in december zagen we ze in de berekeningen steeds terug. Meestal 6 weken lang. Toen nog op noordelijkere posities, waardoor we van langdurigere perioden met kouder weer konden dromen.

De werkelijkheid bleek weerbarstig en een stuk zuidelijker. Te zuidelijk ook om het hier koud te laten worden. De hogedrukgebieden hebben hun basis voortdurend in de zachte en niet in de koude lucht. Daardoor is er van winterweer in Nederland nauwelijks sprake geweest.

Sterke poolwervel

De oorzaak van deze zuidelijkere positie ligt in de supersonisch sterke poolwervel van deze winter. Die heeft ervoor gezorgd dat de westelijke winden boven de noordelijke helft van het Noordelijk Halfrond te sterk waren. Het hogedrukgebied kreeg daardoor niet de kans om zich noordwaarts uit te breiden en koude lucht vanuit het poolgebied onze kant op te sturen. Die koude lucht trekt er wel omheen, maar in een grote bocht. Oost-Europa en bij voorbeeld de Balkanlanden krijgen er zo af en toe wel mee te maken. Deze week hebben we daar in Turkije en Griekenland nog een mooi voorbeeld van gezien. Ook Scandinavië krijgt steeds golven met poolkou over zich heen.

Inmiddels is de dynamiek ten noorden van ons dusdanig groot geworden dat de depressies in het hoge noorden het hogedrukgebied bij ons in beweging hebben gekregen. Heeft de kern ervan zich naar het westen teruggetrokken, een uitloper over Frankrijk richting de Alpen blijft wel van de partij. Daarmee is de weg bij ons nu vrij voor een westcirculatie. Maar dan wel één waarin golven met koude lucht, hoog in de atmosfeer kunnen meekomen. Het zijn de komende tijd dan ook niet alleen gebieden met regen en wind die de klok slaan, soms vallen ook winterse buien.

Week 1: van 31 januari tot en met zondag 6 februari

  • Wisselvallig met af en toe veel wind
  • Zachte en koudere dagen wisselen elkaar af
  • Temperaturen 7 tot 10 graden, soms wat lager

Het hogedrukgebied is er nog steeds. Het wordt midden op de Oceaan berekend, in het gebied van Newfoundland tot en met de Golf van Biskaje. Lagedrukgebieden zijn boven Scandinavië actief. In Nederland passeert de ene na de andere storing met regen, afgewisseld door gebieden met (winterse) buien, maar ook nu en dan zon.

Als zo’n storing passeert, kan het behoorlijk waaien. Verder lopen de temperaturen uiteen van 9 tot 11 graden als een warme sector passeert, en wordt het 5 tot 7 graden als we eens in zo’n periode met winterse buien zitten. Alleen als het in de nachten eens opklaart en de wind valt even weg, kan het ook een graadje vriezen.

Week 2: van maandag 7 tot en met zondag 13 februari

  • Licht wisselvallig weer
  • Soms een stevige wind
  • Temperaturen 8 tot 11 graden

De kern van het hogedrukgebied komt wat dichterbij. Het systeem lijkt zijn ankers op de Oceaan ten zuidwesten van Ierland uit te werpen. Ook de lagedrukgebieden in de omgeving van IJsland en Scandinavië kiezen weer een wat noordelijkere positie. Hoewel de westcirculatie in Nederland aanhoudt, komen de meeste storingen toch in een iets meer verzwakte vorm aan. Ook de kans dat golven met koude lucht ons land bereiken, wordt op deze manier kleiner.

Al met al lijkt het er dus op dat het wel (licht) wisselvallig blijft, maar dat de temperaturen weer wat omhoog gaan. Hier ligt zelfs een terugkeer van het saaie, grijze en vrij zachte weer, dat we de laatste tijd zo vaak hebben gehad, op de achtergrond ook weer op de loer.

Week 3: van maandag 14 tot en met zondag 20 februari

  • Wisselvallig weer
  • Af en toe flink wat wind
  • Zacht met temperaturen tussen 7 en 11 graden

De kern van het hogedrukgebied lijkt zich nog iets duidelijker boven de Golf van Biskaje te vestigen. De depressies op het noordelijke deel van de Oceaan komen weer wat nadrukkelijker in beeld.

In Nederland houdt de westcirculatie aan. Storingen passeren ons land met enige regelmaat en brengen regen en wind met zich mee. Tussendoor passeert ook weleens een rug van hogedruk met rustiger weer, meer zon en misschien eens een nacht met een graadje vorst. Toch blijft het weer aan de zachte kant en maakt koudere lucht nauwelijks kans om onze omgeving te bereiken.

Week 4: van maandag 21 tot en met zondag 27 februari

  • Licht wisselvallig
  • Af en toe een stevige wind
  • Zacht met temperaturen tussen 9 ne 12 graden

De veranderingen op de weerkaarten zijn miniem. In de buurt van Newfoundland stijgt de luchtdruk weer wat, verder blijft het hogedrukgebied op zijn plaats. Ten zuiden van Nederland stijgt de luchtdruk zelfs nog wat verder.

Bij ons houdt de westcirculatie aan, al lijkt de straalstroom wel weer iets naar het noorden te worden geduwd. Het blijft in grote lijnen wisselvallig met af en toe de passage van storingen met regen en wind, de grootste activiteit daarbij in het noorden van het land. Het zuiden lijkt er door de hogedrukinvloed net iets beter af te komen. Het zachte weer houdt aan. Koude lucht heeft onder deze omstandigheden geen kans om tot ons door te dringen.

En daarna

In de twee weken daarna lijkt het zwaartepunt van het hogedrukgebied langzaam boven het Europese continent terecht te komen en wel op zo’n manier dat de wind bij ons geleidelijk in de zuidhoek terechtkomt. Dan hangt veel af van het feit of de aangevoerde lucht vochtig of droog is. In vochtige lucht kan zich natuurlijk opnieuw een uitgestrekt gebied met laaghangende bewolking ontwikkelen en dan vallen de temperaturen tegen. Zou de aangevoerde lucht wel droog zijn, dan komt de zon erdoor en zouden we al aan een eerste periode met mooi lenteweer kunnen gaan denken.

Samenvattend

Al met al ziet het er dus naar uit dat de westcirculatie, die het weer bij ons de komende tijd in zijn greep krijgt, de rest van de februarimaand in meer- of mindere mate zal aanhouden, al naar gelang het hogedrukgebied in onze omgeving dat toelaat. Er lijken fasen te zijn waarin het zich minder met het weer in onze omgeving bemoeit en dat zijn de momenten waarop storingen vanaf de Oceaan min of meer vrij spel hebben, het wisselvallig is en de temperaturen wat wisselend zijn. In de fasen dat het hogedrukgebied dichterbij ligt, want die zijn er ook, wordt de wisselvalligheid onderdrukt en is het lastiger voor bellen met koude (boven)lucht om onze omgeving nog te bereiken.

Na de maandwissel met maart lijkt het hogedrukgebied boven het Europese continent terecht te komen en neemt de kans op een eerste periode met mooi lenteweer toe. Veel zal dan afhangen van de vraag of het Europese continent vol ligt met vochtige en grote gebieden met laaghangende bewolking, of dat de lucht al mooi is uitgedroogd en de zon voluit door kan breken.

Bron: weer.nl