Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-01-2022

Dat het dikwijls bloedheet is in Australië is de meeste mensen wel bekend. Toch worden ook hier weer temperatuurrecords gebroken en is het inmiddels nauwelijks meer uit te houden in deze dodelijke schroeihitte. Niet veel verderop zet de bevolking zich ondertussen schrap voor een naderende cycloon. Wat gebeurt hier toch allemaal? We zetten de feiten eens op een rijtje.

Het is bloedheet in delen van Australië. In de stad Onslow aan de westkust liep de temperatuur donderdagmiddag (lokale tijd) op tot 50,7 graden. De laatste keer dat het zo warm was in het land was in 1960. Dat werd destijds gemeten in het zuiden.

Meerdere temperatuurrecords en hittegolven

Ook in Roebourne en Mardie was het verzengend heet met een temperatuur van 50,5 graden, meldt het nationale weerbureau. In een aantal andere steden, zoals in Karratha waar het 48,4 graden werd, werd eveneens een temperatuurrecord verbroken. Mensen in de regio is aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. Mochten ze toch naar buiten moeten, dan doen ze er goed aan in de schaduw te blijven en voldoende te drinken, is geadviseerd.  

Het noordwesten van Australië had de afgelopen dagen te kampen met een hittegolf, deels als gevolg van de ex-tropische cycloon Tiffany. In het noorden van Queensland en het Northern Territory veroorzaakte Tiffany zware regenval, zwaar onweer, veel wind, overstromingen en flink wat schade. De restanten van Tiffany zakken te komende dagen over het midden van van Australië richting het zuid-oosten af.

Zware regenval in het noordwesten van Australië ten gevolge van ex-tropische cycloon Tiffany

Temperaturen boven de 50 graden komen in Australië nauwelijks voor. De grens werd tot nu toe pas drie keer overschreven, allemaal in het begin van de jaren 60. Gelukkig ziet het er naar uit dat dit weekend een geleidelijke afkoeling optreedt.

Cycloon Cody voor Nieuw-Zeeland

Ondertussen zetten de inwoners van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland zich schrap voor cycloon Cody die komende weekend de oostpunt van het eiland aantikt.

Volgens het Nieuw-Zeelandse weerbureau MetService kan Cody hoge deining, stormwinden en mogelijke overstromingen door regen aan de kust teweegbrengen. Ook moeten inwoners rekening houden met golven tot wel 8 meter hoog. Er bestaat daarnaast een hoog risico op stroomuitval en overstromingen in Bay of Plenty, East Cape, Gisborne en Hawke's Bay.

Momenteel bevindt Cody zich boven open water ten noorden van Nieuw-Zeeland. De verwachting is dat het systeem zondag later op de dag pas van invloed gaat zijn en maandag echt aan land komt.

Bron: Weer.nl, ANP