Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-01-2022

Vooral in het zuiden en midden van het land begint de dag vandaag wederom met mist. Regionaal loopt het zicht nog terug tot onder 200 meter en is sprake van dichte mist. Er staat nauwelijks wind en omdat de zon in deze tijd van het jaar niet meer zo krachtig is, blijft die grijzigheid soms behoorlijk lang hangen. Op die plekken blijft het vrijwel de hele dag grijs. In de gebieden waar iets meer wind staat, lukt het vaak wel om de mist te laten verdwijnen en is er soms ook een gaatje voor de zon.

Met een groot hogedrukgebied boven onze omgeving zit er momenteel maar weinig beweging in de atmosfeer. De mist en nevel die in de nachten ontstaat, kan daardoor regionaal dus erg hardnekkig zijn en de hele dag blijven hangen. En omdat hogedrukgebieden voorlopig in onze omgeving blijven overheersen, verandert er weinig. Al lijkt er na het weekend iets meer ruimte voor de zon te zijn.

Vanochtend soms wat zon

Vandaag is de kans op wat zonneschijn in de ochtend het grootst, want een zwak koufront dat boven Denemarken ligt, schuift geleidelijk verder naar het zuiden, waardoor bij ons de bewolking steeds verder gaat toenemen. Het blijft wel droog. De wind is veelal zwak vanuit zuidelijke richtingen, maar met het binnentrekken van de bewolking klapt de wind ook om naar het westen tot noordwesten. In het noorden van het land waait het ook al iets steviger, windkracht 3 tot 5.

Opnieuw mist en nevel

Vanavond en vannacht trekt het front daadwerkelijk over ons land en kan uit de bewolking lokaal een spat motregen vallen. Alleen in het zuiden komen nog opklaringen voor en daar koelt het af tot rond het vriespunt, in de rest van het land blijft het kwik (ruim) boven nul met daar veel bewolking. Op verschillende plekken ontstaat weer nevel en mist, lokaal mogelijk ook weer dichte mist.

Weekend

In het weekend verandert er niet veel. De bewolking blijft overheersen, met in de ochtenden ook nevel en mist. Met een naar zuidoost gedraaide wind wordt er morgen, zaterdag, wel iets minder zachte en drogere lucht aangevoerd, waardoor vooral in het zuiden in de loop van de dag de zon wat vaker doorbreekt. De maximumtemperaturen liggen ook iets lager dan de afgelopen tijd, met 3 tot 5 graden in de zuidelijke helft van het land en nog 6 à 7 graden in de noordelijke helft.

Graadje vorst

In de nacht naar zondag klaart het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen wat op en daardoor wordt het weer een wat koudere nacht, met vooral landinwaarts lokaal een graadje vorst. Ook gaat er in die opklaringen weer nevel en mist ontstaan.

Wat lichte regen

Zondag wordt het hogedrukgebied naar het zuidoosten van Europa geduwd en neemt een krachtig lagedrukgebied vanuit de omgeving van Scandinavië het stokje even over. Dit lijkt echter maar van zeer korte duur te zijn, want een volgend hogedrukgebied ligt alweer klaar boven de Britse Eilanden. Dat neemt niet weg dat het zondag tamelijk bewolkt zal zijn en dat er vooral in de middag soms ook even wat lichte regen kan vallen. De wind draait terug naar het zachtere zuidwesten en daarmee komt de maximumtemperatuur landelijk weer iets hoger uit, tussen 6 en 8 graden.

Meer zonneschijn

Na het weekend krijgt het hogedrukgebied vanuit het westen alweer meer invloed en krijgt de zon, na een nog grotendeels bewolkte start, geleidelijk weer wat ruimte. Ook dinsdag blijft het rustig weer, met geregeld zon en vanaf woensdag neemt de kans op een drup regen weer toe.

Bron: weer.nl