Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-4-2021

Vorig jaar beleefde Europa zijn warmste jaar sinds het begin van de metingen. De jaartemperatuur van 2020 was de hoogste ooit gemeten en minstens 0,4 graden warmer dan de vijf voorgaande recordjaren, die allemaal afgelopen decennium plaatsvonden. Dat blijkt uit de Copernicus Klimaatveranderingsdienst van de Europese Unie.

"De temperaturen in Europa stijgen in alle seizoenen", zegt Freja Vamborg, onderzoeker bij Copernicus. Maar extreme temperaturen komen het meeste voor in de winter.

Warmste winter ooit

De winter van 2020 was de heetste ooit, met 3,4 graden boven de gemiddelde Europese wintertemperatuur in de klimaatperiode 1981-2020. Het was ook de warmste herfst van Europa tot nu toe. De zomer verliep afgelopen jaar iets minder extreem, ondanks vele hittegolven en vele recordtemperaturen in onder meer Scandinavië en Frankrijk. De hittegolven waren vorig jaar alleen minder intens of langdurig als in de afgelopen jaren.

Tropische temperaturen op de Noordpool

Ook de Noordpool heeft volgens Vamborg een "spectaculair jaar" achter de rug. In de zomer werd tijdens een hittegolf op sommige plekken in met name Siberië een temperatuur van 38 graden gemeten. Door die hoge temperaturen en het feit dat er minder sneeuw lag, brak een recordaantal bosbranden uit. De gemiddelde temperatuur lag vorig jaar 4,3 graden boven het gemiddelde van 1981-2020.

In Nederland een tweede plaats

In alleen Nederland is 2014 nog steeds het warmste jaar tot nu toe, met toen een jaargemiddelde temperatuur van 11,7 graden (11,714 graden). Het jaar 2020 had wel precies dezelfde jaargemiddelde temperatuur van 11,7 graden, maar achter de komma scheelde het afgerond toch net een fractie (11,688 graden). Hiermee staat 2020 in Nederland op een tweede plaats van warmste jaren ooit.

Bron: ANP/Weer.nl