Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-12-2020

Een groot deel van Schotland werd vanochtend wakker in een witte wereld. Afgelopen nacht is er op sommige plekken zo’n 10 centimeter sneeuw gevallen en er komt de komende dagen nog het een en ander bij. In de media wordt de veroorzaker, een enorm lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden, ‘mini Beast from the East’ genoemd.

Daar waar de lagedrukgebieden zich normaalgesproken wat verder noordelijk manifesteren in deze tijd van het jaar zien we nu juist dat ze steeds vrij zuidelijk uitkomen. Vooral in de omgeving van Groenland en IJsland zijn dit soort enorme lagedrukgebieden niet ongewoon, met daar dan al de echte winterkou en sneeuw. Ditmaal lag er eentje een stuk zuidelijker, begin van de week precies tussen IJsland en de Britse Eilanden in, en inmiddels boven de Britse Eilanden. De kern van het lagedrukgebied trekt nu van west naar oost over Schotland, Ierland, Wales en Engeland, met de koudste lucht in de noordelijkste regionen.

Kraamkamer van buien

Koude lucht vanuit de poolstreek wordt rondom dat lagedrukgebied over de Atlantische Oceaan naar het zuiden getransporteerd. Omdat het oppervlaktewater van de oceaan nog relatief warm is, ontstaan er zodra die koudere lucht er overheen trekt gemakkelijk buien en deze worden met een straffe westelijke wind het land opgeblazen. Schotland bevindt zich in de koudste lucht en daar vooral daar vielen dan ook talrijke sneeuwbuien. Verder naar het zuiden ging de sneeuw over in natte sneeuw en regen.

Buientrein tot in Marokko

Opvallend is ook de enorme stroom van buien die rondom de westelijke zijde van het enorme lagedrukgebied zuidwaarts trekt. Op de radarbeelden is een duizenden kilometers lange buientrein vanaf Groenland tot in Spanje en zelfs Marokko te zien!

Sneeuw en veel wind

Terug naar Schotland, waar op sommige plekken, waaronder The Highlands, Tayside en the Borders, een flink pak sneeuw uit de buien viel. Boven 400 meter viel lokaal tot zo’n 20 centimeter aan toe en boven 150 meter viel over het algemeen zo’n 2 tot 5 centimeter. Dit in combinatie met ook nog eens een zeer stevige wind, resulteerde in enkele delen van het land in stuifsneeuw en sneeuwduinen. Vooral op de weg is dit soms verraderlijk en werd er volop voor gewaarschuwd.

Eerste sneeuw van het seizoen

Mede omdat het de eerste sneeuw en grootschalige gladheid van het seizoen is, raadt de Schotse weerdienst aan om niet de weg op te gaan als het niet nodig is. Zij hebben de sneeuwstorm van 2 jaar geleden nog vers in het geheugen, met toen ook de combinatie van sneeuw en veel wind. In februari 2018 kwam Schotland door deze storm, toen de ‘Nightmare blizzard’ of ‘The Beast’ genoemd, volledig tot stilstand.

Gladheid

In de lager gelegen delen en iets verder zuidwaarts op de Britse Eilanden viel de neerslag afgelopen nacht en vanochtend vooral in de vorm van regen, met regionaal een vlokje natte sneeuw tussendoor, maar bij temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Er wordt dan ook nog steeds volop gewaarschuwd voor regionale gladheid, door zowel sneeuw als ook bevroren weggedeelten, niet altijd goed zichtbaar door de eventuele sneeuw er bovenop.

Lagedrukgebieden erg zuidelijk

Rondom dit al vrij zuidelijk geleden lagedrukgebied boven de Britse Eilanden worden ook alle overige lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan richting Europa trekken vrij zuidelijk gekoerst. Zo trekken er de komende tijd maar liefst 6 lagedrukgebieden over de Alpenregio, met daar enorme hoeveelheden sneeuw. Rondom die lagedrukgebieden wordt bij ons juist de iets milderen lucht vanuit het zuiden aangevoerd, waardoor het winterweer in ons land vooralsnog uitblijft. Al is er in de nacht naar maandag en maandagochtend in vooral de Limburgse heuvels, maar ook op de Veluwe lokaal een vlokje natte sneeuw mogelijk.

Bron: weer.nl