Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-12-2020

Terwijl het in Nederland de komende dagen relatief normaal decemberweer is met geen al te bijzondere temperaturen en vanaf morgen tot en met zondag meest droog en met een afwisseling van wolken en zon, gaan landen als Italië en Kroatië een zeer extreme week tegemoet met in de Alpen daar een enorme sneeuwdump. Op sommige plaatsen kan boven 1500 meter tussen 1 en 3 meter verse sneeuw vallen.

In het noordelijke binnenland van Kroatië geldt vandaag een code rood voor ijzel en sneeuw. In de bergen kan in korte tijd zoveel sneeuw vallen dat automobilisten er serieus rekening mee moeten houden dat ze insneeuwen. In lagergelegen gebieden is het juist ijzel die grote risico’s met zich meebrengt. Daar kan een dikke laag ijs op de wegen komen te zitten. Morgen is even een tussendag met beter weer, daarna keert de overlast terug.

Een ander gebied dat – vooral vanaf morgen – met extreem weer rekening moet houden, is het noorden van Italië. Daar gaat het tegen de zuidkant van de Alpen aan lange tijd sneeuwen, regionaal zelfs ongeveer een week min of meer onafgebroken.

Honderden millimeters

In delen van de Dolomieten worden honderden millimeters verwacht en kunnen de sneeuwhoeveelheden boven grofweg 1500 meter (en af en toe ook duidelijk lager, het varieert een beetje door de dagen heen) op sommige plaatsen tot meerdere meters oplopen. Op de plekken waar de neerslag in vorm van regen valt, en dat is met name in het westen van Italië en Kroatië het geval, kan bovendien wateroverlast ontstaan.

Het extreme weer in het centrale deel van het Middellandse Zeegebied heeft direct te maken met de weerssituatie bij ons. Het lagedrukgebied, dat bij ons in de buurt rondtolt, stuurt de ene na de andere storing via Frankrijk richting Italië. Tot en met volgende weer vrijdag zijn het er wel zes. Ze brengen elk een nieuwe hoeveelheid bewolking en neerslag met zich mee en zorgen ervoor dat er vrijwel voortdurend een sterke wind uit richtingen tussen zuid en oost tegen de zuidelijke Alpen aan staat te blazen. In deze tijd van het jaar, met een nog warme Middellandse Zee, brengt die veel vocht mee en als zo’n situatie maar lang genoeg duurt, kunnen de neerslaghoeveelheden enorm oplopen.

Vanaf morgen een tijdje droog

In eigen land hebben we minder last van het lagedrukgebied, ook al ligt het zo dichtbij. Valt vandaag uit de bewolking nog af en toe regen, vanaf morgen lijkt het enkele dagen grotendeels droog te blijven met een afwisseling van wolken en zon. Morgen kan het wel even flink waaien uit het zuiden tot zuidoosten. Aan zee komt een windkracht 7 te staan met windvlagen tot 80 kilometer per uur, in het binnenland is de wind ook vlagerig. Verder wordt het vandaag 6 of 7 graden, morgen is het met 7 of 8 graden nog iets zachter.

Ook in het weekend laat de zon zich van tijd tot tijd zien, vooral zaterdag. Zondag komt over Duitsland een storing dichterbij die ervoor zorgt dat de bewolking vanuit het oosten toeneemt. In de avond, in de nacht naar maandag en maandag overdag kan het vooral in het oosten en noordoosten langere tijd gaan regenen. In het zuiden van Limburg en op de hogere delen van Gelderland en Overijssel zou ook wat natte sneeuw kunnen vallen.

Ook volgende week verandert weinig

De temperaturen schommelen bij dit alles vaak tussen 4 en 7 graden en in de nachten kan het, vooral als het eens wat langer opklaart, regionaal tot lichte vorst komen. Na maandag lijkt het weer een aantal dagen opnieuw zo goed als droog te blijven met wolkenvelden, maar af en toe ook wel wat zon. In de temperaturen verandert ook dan maar weinig.

Bron: weer.nl