Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 4-12-2020 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen of motregen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 2°C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Het Kanaal trekt noordwaarts richting East Anglia. Vrijdagmiddag buigt dit laag af naar Midden-Engeland en vanaf vrijdagavond trekt het laag naar Bretagne. Van bijbehorend frontaal systeem trekt het W-O georiënteerde warmtefront vanavond en vannacht noordwaarts over het land. Dit gebeurt op hoogte. Bijbehorend NNW-ZZO georiënteerd koufront bereikt vrijdagochtend het zuidwesten en passeert aan het einde van vrijdagochtend het noordoosten. Vrijdag avond trekt een kleinschalig hoogtelaag boven Midden-Frankrijk noordwaarts. Bijbehorende NW-ZO georiënteerde hoogtetrog met koudere lucht zorgt ervoor dat er boven het Alpengebied een golf ontwikkelt in het eerder gepasseerde koufront. Deze golf trekt zaterdagochtend en -middag  het noordoosten van ons land.

Boven West-Europa ligt een grootschalige hoogtetrog. De oriëntatie is eerst noord-zuid, later noordwest-zuidoost. In de hoogtetrog ligt steeds een sturend hoogtelaag boven of in de buurt van de Britse Eilanden. Zondag en maandag trekken waarschijnlijk randstoringen aan de noordoostkant van het hoogtelaag noordwest- en westwaarts over Nederland. Na het midden van de volgende week trekt het sturende (hoogte)laag naar Midden-Europa. Randstoringen trekken in cyclonale zin rondom het laag. Na het einde van de volgende week neemt de diversiteit in de stromingspatronen in de afzonderlijke leden sterk toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend verlaat de regen spoedig het noorden en komen er geleidelijk perioden met zon. Langs de westkust is er meer bewolking en is er nog wat lichte regen mogelijk. Het wordt circa 7°C. De zuid- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In de loop van de middag neemt de wind af naar matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind, 2-3 Bft.. Aan zee is de wind soms nog vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt, in de kustgebieden blijft het kwik 1-2°C boven nul.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is er een mix van zon en wolkenvelden. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind, 2-3 Bft.. Aan zee is de wind soms vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur stijgt naar 5-6°C.

Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst is het zondag droog met in de ochtend ook geregeld zon. Vanuit het oosten neemt de bewolking geleidelijk toe en zondagavond stijgt in het oosten en zuidoosten de kans op wat lichte regen. Mogelijk valt in de Limburgse heuvels wat smeltende sneeuw. De temperatuur stijgt naar maximaal 4-5°C en er waait niet meer dan een zwakke oosten- tot noordoostenwind, 1-2 Bft..

Volgende week is het licht wisselvallig en vrij koud met naast wolkenvelden ook af en toe zon. Maandag is de kans op regen groot en in de Limburgse heuvels is smeltende sneeuw mogelijk. Na maandag overheersen de droge perioden. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 4 en 6°C en in de nacht kan het licht vriezen.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft waarschijnlijk eerst nog vrij koud. De dagelijkse neerslagkans loopt op naar 40%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.