Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-1-2021

Sneeuw, eindelijk. Het hele land is meteen in rep en roer en er is dan ook code geel uitgegeven. Maar de sneeuwpret is helaas van korte duur, want vannacht gaat de sneeuw op veel plekken alweer over in lichte regen. Morgen volgt ook het oosten van het land, waarna het sneeuwdek bij maximumtemperaturen van 4 tot 8 graden alweer snel zal verdwijnen. In Nederland komt het vrij vaak voor dat sneeuw direct gevolgd wordt door een inval van zachte lucht en regen. Hoe komt dat?

Sneeuwsituaties worden in Nederland vaak veroorzaakt door warmtefronten. Achter warmtefronten bevindt zich, niet geheel verrassend, warme lucht. Warme lucht is lichter dan koude lucht en glijdt daardoor over de warme lucht heen. De warmere lucht komt zo hoger in de atmosfeer terecht en omdat met hoogte de temperatuur weer afneemt, condenseert het waterdamp in de lucht. Als gevolg daarvan ontstaan er voor het front uit wolken en neerslag.

Dooiaanval

De - tegenwoordig schaarse - sneeuwval in Nederland zien we vaak voorafgaand (of beter gezegd: als onderdeel van) een dooiaanval. Wanneer het een poosje aan de koele of koude kant is geweest en de zachte lucht via een warmtefront ons land probeert de veroveren, trekt de neerslag over ons land terwijl het aan de grond dus nog koel is. Als het aan de grond koud genoeg is, rond het vriespunt of bij voorkeur nog iets daaronder, valt die neerslag als sneeuw. Op hoogte heeft de zachte lucht dan al terrein gewonnen. Zodra het warmtefront dichterbij komt, wint de zachte lucht ook lager in de atmosfeer terrein en vervangt deze de koude lucht. Na de sneeuwval begint het dan vaak direct te dooien en verandert het witte goedje in een drapje. Ook kan de sneeuwval overgaan in regen.

IJzel

Soms komt bij een dooiaanval de lucht hoger in de atmosfeer boven 0 graden uit, terwijl de temperatuur aan de grond nog onder 0 ligt. De sneeuw gaat dan over in regen in de zogenaamde smeltlaag, om vervolgens aan de grond weer te bevriezen. Dit noemen we ijzel. IJzel zie je niet altijd direct, maar zorgt voor (extreme) gladheid. Daarom is het een gevaarlijk weerfenomeen. Ook komende nacht en morgenochtend kan het lokaal tot ijzel komen.

Dooi

Goed, nu sneeuwt het op veel plekken nog, maar de sneeuw is helaas wel een voorbode van de dooi. Vannacht gaat het op veel plekken alweer dooien en de komende dagen ligt de temperatuur ruim boven nul. Daarbij valt er van tijd tot tijd regen, waardoor het met het sneeuwdek snel is gedaan.

Bron: weer.nl