Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 30-01-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend valt er in het zuidoosten eerst nog regen. Verder zijn er perioden met zon en komen er vooral in het noorden en oosten enkele buien voor, later op de ochtend mogelijk met kleine hagel of onweer. De wind komt uit west tot noordwest en is matig tot krachtig, 4-6, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied kan de wind later tijdelijk stormachtig zijn, 8 Bft.. In het uiterste noorden komen dan vooral bij buien plaatselijk zware windstoten rond 80 km/uur voor, aan zee rond 90 km/uur. Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog met geregeld zon. In het oosten zijn er wel eerst enkele buien. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit west tot noordwest en is matig tot (vrij) krachtig, 4-6, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft... Aanvankelijk kan de wind op de Wadden nog af en toe stormachtig zijn, 8 Bft., en komen in het uiterste noorden vooral bij buien nog plaatselijk zware windstoten rond 80 km/uur voor, aan zee rond 90 km/uur. Vanavond is het licht tot half bewolkt en vrijwel overal droog. De wind komt uit west tot noordwest en neemt af naar zwak tot matig, 2-3, aan zee en op het IJsselmeer naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Het weercijfer kom tot een 4.

Komende nacht is het droog. De wind draait naar west tot zuidwest en is matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C aan zee tot dicht bij het vriespunt in het oosten en zuidoosten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een westelijke stroming. Hierin liggen enkele ONO-WZW georienteerde fronten boven de zuid(oost)elijke helft van ons land en trekken later vanochtend zuidoostwaarts het land uit. Daarachter komt een stevige noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van maritiem polaire lucht. In de loop van de ochtend trekt een trog over de oostelijke Noordzee en het noorden van ons land zuidoostwaarts. Vanavond nadert een trekrug van het westen uit die in afgezwakte vorm in de nacht naar dinsdag passeert. Dinsdagochtend vroeg wordt de aangevoerde lucht al vochtiger, waarna een frontale zone met een smalle warme sector dinsdag overdag zuidoostwaarts over ons land trekt. Rond 18 UTC bevindt de hele FIR zich weer in de polaire lucht.

In een meanderende west- tot noordwestelijke stroming trekken de komende dagen (occluderende) frontale zones over onze omgeving. Aanvankelijk bevinden we ons in polaire lucht, op vrijdag passeert een zwak warmtefront op nadering van een opbouwende, krachtige Atlantische rug. Het bijbehorende hoog aan de grond komt volgend weekend in de buurt van Het Kanaal te liggen. In het begin van de nieuwe werkweek trekt dit hoog zich rond dinsdag 7 februari wat meer terug naar de Azoren en krijgt lage druk boven Noord-Europa mogelijk wat meer invloed. Waarschijnlijker is het dat dit Azorenhoog een uitloper ten zuid van onze omgeving houdt, mogelijk met een apart hogedrukcentrum boven Midden-Europa. Op de langere termijn lijkt een vrij noordelijke straalstroom waarschijnlijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt en plaatselijk valt er regen of motregen. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het eerst bewolkt en plaatselijk valt er regen. In de loop van de middag klaart het in het noorden en midden. Er kan nog een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het zuidoosten tot 9°C in het westen. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig en in het Waddengebied hard, 5-7 Bft.. Morgenavond komt er in het zuiden eerst nog een bui voor, elders is het droog met opklaringen. De westelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 4-6, in het noordelijk kustgebied mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag wordt een onstuimige dag. Verspreid over het land komen enkele pittige buien voor met kans op hagel. Er staat een matige tot krachtige noordwestenwind boven land, 4-6 Bft.. In de kustprovincies staat een vrij krachtige tot mogelijk stormachtig, 5-8 Bft.. Vooral in het noordelijke kustgebied kunnen mogelijk opnieuw zware windstoten voorkomen tot ruim 90 km/uur. Het wordt zo'n 8 °C.

Donderdag regen het in de ochtend vooral in de zuidelijke helft van het land, in het noorden is het vaker droog en schijnt eerst nog even de zon. De middag verloopt zo goed als droog maar wel overwegend bewolkt. Het wordt een graad of 8 bij een matige tot soms vrij krachtige wind, 4-5 Bft., aan zee. In de avond volgt een nieuw regengebied waardoor het tijdelijk in heel het land gaat regenen.

De dagen daarna nemen de neerslagkansen af. Een enkel buitje is niet helemaal uitgesloten, maar grote hoeveelheden zijn niet aan de orde. Over het algemeen overheerst de bewolking. Aan de temperatuur verandert weinig, mogelijk dat het in de nachten in het binnenland licht gaat vriezen als het even opklaart. Winterweer zit voorlopig niet in de vooruitzichten.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (60%) op een vrij rustig en overwegend droog weertype. Er is slechts een kleine kans (10%) op een wisselvallig weertype met af en toe veel wind.

Meteo Delfzijl - Geert Molema